Hans Clevers: ”Wetenschap top in Nederland, aantal bedrijven buitengewoon armoedig”

Transfernieuws binnen de wetenschap. Hoogleraar Hans Clevers is benoemd tot het hoofd van de onderzoeksafdeling van het Zwitserse Roche. Met 2200 wetenschappers is Roche een van de grootste farmacieconcerns ter wereld. Hoe gaat Clevers zijn bijdrage leveren aan de geneesmiddelenindustrie, die steeds meer onder een vergrootglas ligt? Dat bespreken we met de topwetenschapper bij Op1.

Volgens Clevers is Nederland fantastisch in onderzoek doen: ”We zijn top in de wereld met een relatief armoedig budget. Academisch onderzoek is op wereldniveau, maar waar we niet zo goed in zijn is dat omzetten in kennis waar we uiteindelijk wat aan hebben.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Pil
Het is de droom van iedere biomedische onderzoeker om een pil te maken. Clevers wist dat dat ingewikkeld zou worden in Nederland. ”Wat wij bij universiteiten doen is met publiek geld. Wij zijn allemaal ambtenaren. Er is een moment waarop je de inzichten die je verkrijgt wil omzetten in een commercieel product. Universiteiten kunnen geen pil ontwikkelen en daar zit heel veel stroefheid.”

Armoedig
Clevers vindt dat er meer ruimte voor universiteiten in Nederland moet komen. ”Wat wij in Nederland doen is met name heel veel regels opbouwen wat allemaal niet mag. Je kunt kijken naar hoe andere landen dat doen. Als je kijkt waar onze wetenschap staat dan is dat echt top in de wereld, en als je dan kijkt hoeveel bedrijven hebben we nou dan is dat buitengewoon armoedig.”

Kijk hier het hele gesprek met Hans Clevers terug. 

Vergelijkbare artikelen