Volgens advocaat Bénédicte Ficq is er genoeg bewijsmateriaal voor vervolging van Tata Steel.

Het Openbaar Ministerie begint een strafrechtelijk onderzoek naar Tata Steel en Harsco Metals. Onder leiding van strafrechtadvocate Bénédicte Ficq hebben omwonenden en belangengroepen afgelopen maanden om een vervolging gevraagd omdat de staalbedrijven opzettelijk gevaarlijke stoffen zouden uitstoten met gevaar voor de volksgezondheid. Het OM gaat nu kijken of het beide bedrijven daadwerkelijk gaat vervolgen. Bénédicte Ficq en huisarts Luc Verkouteren schuiven aan bij Op1.

Het Openbaar Ministerie stelt een strafrechtelijk onderzoek in naar staalproducent Tata Steel, zo werd vanmiddag bekend. Volgens advocaat Bénédicte Ficq is er genoeg bewijsmateriaal voor vervolging van Tata Steel. “Er zijn wetenschappelijke rapporten van het RIVM en de GGD, verklaringen van getuigen, gevallen van ziekten en interne stukken zouden er ook gewoon moeten zijn.”

Actief
“Het voordeel van het opstarten van een grootschalig onderzoek is dat het Openbaar Ministerie ook kan gebieden dat er van alles boven tafel komt”, concludeert de strafrechtadvocate. “Ze gaan dus niet meer aan Tata de mogelijkheid geven om de gegevens aan te leveren zoals zij denken dat dat oké is.”

Het OM gaat dus actief onderzoek doen. “Ik vergelijk het ook wel eens met een slager, die wordt ook gecontroleerd door de warendienst. Zij komen op onverwachte momenten binnen en kijken of het vlees oké is. Maar wat doet zo’n industrie, die leveren gewoon de gegevens aan de provincie. Alsof de slager zegt: ‘Ik heb altijd goed vlees.’ Dat zijn manieren die door het OM op een andere manier benaderd worden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Bénédicte Ficq en Luc Verkouteren terug.

Vergelijkbare artikelen