Er werd flink gehandeld in Den Haag over het onderwerp 2G

Wordt het omstreden 2G-beleid in Nederland ingevoerd? Voorlopig nog niet, schrijft minister Kuipers in een brief aan de Kamer. Toch wil hij het wetsvoorstel nog niet van tafel gooien. Extra onderzoek naar de effectiviteit van 2G moet afgewacht worden. ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker, rechtsfilosoof Roland Pierik, QR-tegenstander Mira van der Veen en politiek verslaggever Thomas van Groningen schoven aan bij Op1.

Mirjam Bikker is blij dat 2G voorlopig van tafel is: ”Ik was er om meerdere redenen tegen. Ik denk echt dat het een tweedeling veroorzaakte in de samenleving die helemaal niet bruikbaar is in een tijd van crisis. En ook blijkt uit de studie van TU-Delft dat het nog niet eens heel goed helpt om de pandemie te bestrijden. Dus je hebt al twee punten dat het eigenlijk niet bijdraagt aan een goede oplossing terwijl het in deze tijd belangrijk is om het te hebben over hoe kunnen we met elkaar op een verantwoorde manier allemaal hier aan bijdragen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Koehandel
Thomas van Groningen hoorde van bronnen achter de schermen dat er een periode is geweest dat er flink zaken werd gedaan in Den Haag op het onderwerp 2G om het er maar doorheen te krijgen. ”De vorige minister van Volksgezondheid ging langs partijen als de PvdA en GroenLinks en zei, als jullie nou ons helpen om 2G erdoor te krijgen dan kunnen we misschien wel iets anders regelen. Bijvoorbeeld het verhogen van salarissen in de zorg. Lukte niet, het was allemaal niet genoeg.”

Jesse Klaver, ook aanwezig in de studio, kon desgevraagd niet ontkennen dat Hugo de Jonge wel eens geïnformeerd had. ”Wij zijn daar altijd vrij streng in geweest omdat we zeggen dit gaat over het inperken van grondrechten, dat kan, maar dan moet je het niet koehandelen en uitruilen tegen iets anders. Dan moet je echt bekijken of het proportioneel is, of het werkt, of het effectief is en inhoudelijk die discussie voeren. Wij vonden het niet echt getuigen van de nieuwe bestuurscultuur.”

Vaccinatieplicht
Mocht het nodig zijn om verder te gaan dan 3G dan moet de politiek met open vizier de discussie aangaan over een vaccinatieplicht volgens rechtsfilosoof Roland Pierik. ”3G is een maatregel die je instelt om de samenleving open te houden en de verspreiding van het virus tegen te gaan. 2G is niet het verlengde van 3G. 2G is eigenlijk een indirecte vaccinatieplicht want ongevaccineerde mensen mogen niet meer de samenleving in. Het is ook een indirecte vaccinatieplicht waarbij je private actoren dwingt om het af te dwingen.”

QR-maatschappij
Mira van der Veen is dubbel gevaccineerd maar heeft geen booster. De reden daarvoor is dat ze niet wil deelnemen aan een QR-maatschappij. ”Ik ben heel erg tegen uitsluiting. Of dat nou 3G is of 1G. Dan nog sluit je mensen uit die niet mee willen werken aan die digitale QR-code. Je vrijheid zou niet afhankelijk moeten zijn van een groen vinkje.”

Kijk hier het hele gesprek met Mirjam Bikker, Roland Pierik, Thomas van Groningen & Mira van der Veen terug. 

Vergelijkbare artikelen