Marc van der Linden over 20 jaar Willem-Alexander en Maxima: “Je ziet echt wat voor twee-eenheid het koninklijk paar is”

Het is precies 20 jaar geleden dat koning Willem-Alexander en koningin Maxima elkaar in de Nieuwe Kerk op de Dam het ja-woord gaven. Maar wat is er gebeurd na die beroemde traan? Hoe hebben twee decennia aan Willem-Alexander en Maxima onze blik op de monarchie veranderd? We bespreken het met koningshuisdeskundigen Jeroen Snel en Marc van der Linden, die vandaag overigens bekend maakte na 20 jaar afscheid te nemen van RTL Boulevard.

Precies 20 jaar geleden gaven onze koning en koningin elkaar het ja-woord. Volgens koningshuisdeskundige Marc van der Linden het eerste echte huwelijk binnen ons koningshuis. “Beatrix en Claus was ook een echt huwelijk, maar door de ziekte van Claus konden die niet alles doen wat dit echtpaar wel kan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Draaiboek
Waar iedereen op de huwelijksdag 20 jaar geleden de beelden vanuit de woonkamer op de televisie kon bewonderen, kreeg Van der Linden inzicht in een bijzonder draaiboek. “De dagen begonnen eigenlijk al veel eerder. Op 28 januari was er een salsafeest op Paleis Noordeinde. Je kan goed zien hoe alles geregeld wordt.” De dag voor het huwelijk bleek het Amstel omgebouwd tot feestlocatie met allerlei oud-Hollandse spellen. “Dan moet je je voorstellen dat de gasten aan het sjoelen en koekhappen waren. Helaas wisten we dit nog niet van tevoren.”

Uitkamkamers
Daarnaast wist hij door het draaiboek ook in welke hotels de verschillende bruiloftsgasten sliepen. “In alle hotels hadden ze uitkamkamers. Dan denk je wat zijn uitkamkamers? Nou, alle dames die netjes met hoeden hadden gezeten, moesten hun haren uitgekamd krijgen. Dus overal stonden kappers klaar om dat te doen.” Daarnaast was er uitgebreid gedacht aan Maxima’s voorliefde voor dansen. “Voor Maxima is speciaal een Cubaans orkest ingevlogen, Willem-Alexander kon toen mooi laten zien dat Zuid-Amerikaanse mensen soepeler in de heupen zijn dan Nederlanders.”

Op de proef gesteld 
Op tv lijkt het koninklijk echtpaar altijd het ideale plaatje, maar is het stel dan nooit echt op de proef gesteld? Volgens Jeroen Snel is dat een erg moeilijk te beantwoorden vraag. “Je hebt natuurlijk wel diepe dalen met het overlijden van prins Friso en Inés, de zus van Maxima, en de beide vaders die overleden zijn. Toch denk ik dat je dan eerder tot elkaar komt en elkaar de ruimte geeft voor rouw en verwerking. Toen Inés overleed heeft Willem Alexander Maxima alle ruimte gegeven om bij haar familie te zijn.” Marc van der Linden kan zich aansluiten bij de woorden van Snel. “Toen Inés overleed zag je dat Willem Alexander echt aan het vechten was tegen zijn tranen. Hij was echt enorm aangedaan en dat geeft wel aan hoezeer de familie van Maxima ook zijn familie is geworden. Je zag toen echt wat voor twee-eenheid zo’n paar is.”

Negatief in het nieuws
Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn voor het koninklijk gezin. Zeker in coronatijd zijn ze regelmatig minder positief in het nieuws gekomen door bijvoorbeeld een vakantie naar Griekenland en een verjaardagsfeestje van prinses Amalia. “Ik vind dat dit gezin af en toe te weinig als een normaal gezin wordt gezien. Ik ga het allemaal niet goedpraten, maar ik heb mensen nog nooit zo vaak spijt horen betuigen over één ding. We kunnen bij een koninklijk huis bijna niet meer zeggen dat het ook mensen zijn die fouten maken, maar ze zullen ook hun morele kompas soms wat meer moeten bekijken”, aldus Marc van der Linden.

Kijk hier het hele gesprek over het 20-jarig huwelijk van Willem Alexander en Maxima terug. 

 

 

Vergelijkbare artikelen