Tom Egbers: ”Het net sluit zich langzaam rond Boris Johnson”

Zijn de dagen van Boris Johnson als ‘prime minister’ geteld? Na weken van opeenvolgende onthullingen over lockdownfeestjes in de ambtswoning van de premier, presenteerde topambtenaar Sue Gray haar rapport over de kwestie. Conclusie: falend leiderschap op Downingstreet 10. Bij Op1 bespraken we met voormalig Verenigd-Koninkrijk correspondent Vanessa Lamsvelt en Tom Egbers hoe lang deze situatie nog houdbaar is.

Tom Egbers twijfelt of Boris Johnson nog lang kan aanblijven. ”Ik vond hem eerlijk gezegd niet zo sterk als vorige week. Het net sluit zich langzaam rond Boris Johnson. De beschuldigingen houden aan, ze worden erger, en ze worden per keer erger. Omdat hij de eerste keer niet zei dat hij fout zat, moest hij daar telkens op terugkomen. Het vertrouwen is weg.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Niet te verantwoorden
Op de dag dat Boris Johnson eigenlijk twee jaar Brexit had willen vieren en een telefoontje met Poetin had willen hebben om de Oekraïne-crisis te bezweren  kwam rond lunchtijd het rapport van Sue Gray naar buiten. Vanessa Lamsvelt geeft aan dat de toon vernietigend was: ”We wisten dat het rapport absoluut niet volledig zou zijn, dat komt door het politieonderzoek. Daardoor kunnen heel veel delen van het rapport nog niet gepubliceerd worden omdat dat het onderzoek zou verstoren. Maar ik vond het zelf toch in zijn onvolledigheid nog behoorlijk vernietigend. Wat me vooral echt opviel is dat er stond dat er niet viel te verantwoorden wat hij heeft gedaan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

House of Cards
Het lot van Boris Johnson ligt volgens Lamsvelt nu in handen van zijn partijleden. ”Hij is de macht aan het verliezen. De conservatieve partij beslist of hij gaat blijven of niet. Er gebeurt een enorm politiek spel wat wij in Nederland niet kennen. We kennen het eigenlijk alleen uit House of Cards. Begin vorige week was Boris Johnson echt nog afgeschreven. Toen heeft hij een hele campagne gestart, heeft de hele week gesprekken gehad met parlementariërs. Sommigen zeiden dat ze nog nooit zoveel face-time met Boris Johnson hadden gehad, die mochten opeens 15 minuten in zijn kantoortje komen. Dan beloofde hij bijvoorbeeld baantjes. Het leek best wel te werken want hij stond er op het einde van de week een stuk sterker voor dan aan het begin van de week.

Kijk hier het hele gesprek met Tom Egbers en Vanessa Lamsvelt terug.

Vergelijkbare artikelen