Mart de Kruif: “Ik denk dat de kans op een groot offensief klein is, omdat de prijs voor Poetin hoog is.”

De spanningen in en rondom Oekraïne blijven ongekend hoog. Er staan inmiddels zo’n honderdduizend Russische troepen aan de grens en dat zal niet snel veranderen nu de Verenigde Staten en de NAVO niet mee gaan in keiharde ‘veiligheidseisen’ van Rusland. Hoe dicht zijn we bij een oorlog? We bespreken het met luitenant-generaal Mart de Kruif, oud-Ruslandcorrespondent Wierd Duk en VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans.

Ondanks de honderdduizend soldaten langs de Oekraïense grens, sluit Markt de Kruif de kans op een Russische inval vrijwel uit. “Ik denk dat de kans op een groot offensief klein is, omdat de prijs voor Poetin hoog is. Op lange termijn zie ik er geen gewin voor hem in en ik denk dat hij zich dit ook realiseert.”

Helemaal onrealistisch?
Toch denkt dat luitenant-generaal dat Poetin wel in staat is om een inval te doen. “Hij zou het op kleine schaal kunnen doen.” En Oekraïne is een groot land. “Hij vecht tegen een broedervolk en tegen een leger dat vrij goed geoefend is.”

In 2014 annexeerde Rusland al de Krim. Waarom zou hij toen niet verder zijn gegaan? “Dat is gissen, maar ik denk dat hij ziet dat Joe Biden zwak is en dat hij na Kabul een zwakke positie heeft intern.” De Kruif ziet ook redenen dichterbij Rusland. “Europa is verdeeld. Duitsland heeft een nieuwe regering. Waarschijnlijk denkt dat hij het moment daar is om het te doen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Mart de Kruif, Ruben Brekelmans en Wierd Duk terug.

Vergelijkbare artikelen