Jessica Villerius streed jarenlang voor de vrijheid van de ter dood veroordeelde Clinton Young

Hij werd veroordeeld voor een dubbele moord, zat twintig jaar in een dodencel en zijn executiedatum stond vast. De situatie van Clinton Young was uitzichtloos, maar toch liep hij afgelopen week de Texaanse gevangenis uit. Documentairemaker Jessica Villerius streed jarenlang voor zijn vrijheid, met succes. Ze was er afgelopen week bij toen Young vrij kwam en vertelde er alles over bij Op1.

Villerius wilde eigenlijk een verhaal gaan maken over de doodstraf maar stuitte toen door een tip van de Nederlandse juriste Merel Pontier op het verhaal van Clinton Young. ”Ik heb met heel veel veroordeelden gesproken en vond hem in alles heel atypisch. Hij was aan het rennen met woorden, we mochten hem maar een uur spreken. Hij greep iedere seconde aan om met feiten te komen.”

Getraumatiseerd
Sinds vrijdag is Young onder voorwaarden vrij. Hij zat bijna twintig jaar in eenzame opsluiting, 23 uur per dag in zijn cel, in de verwachting dat hij geëxecuteerd zou worden. ”De eerste dagen was er echt geen seconde rust in die jongen zijn lijf, dat kon je ook aan alles zien. Je ziet ook dat iemand extreem getraumatiseerd is, die heel erg zijn best doet om zich een houding te geven.”

Young wordt nu begeleid met alle dagelijkse dingen door de Nederlandse juriste Merel Pontier. ”Amerika doet gewoon helemaal niks voor je als je lang gestraft bent, terecht of onterecht. Je komt buiten, je krijgt helemaal niks mee, geen uitleg, zoek het uit.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jessica Villerius terug. 

Vergelijkbare artikelen