Suse van Kleef: “Boris Johnson is nu onderdeel van een strafrechtelijk onderzoek”

Het is erop of eronder voor de Britse premier Boris Johnson. Hij legde een vergaande lockdown op aan zijn land en gaf zelf illegale feestjes. De Londense politie maakte bekend dat ze onderzoek gaan doen naar het grootste schandaal van Johnsons politieke carrière. En zo gaat ‘partygate’ een nieuwe fase in. Is zijn rol als premier nog houdbaar? Voormalig Groot-Brittannië-correspondent Suse van Kleef schoof aan. 

Strafrechtelijk onderzoek
Boris Johnson heeft tijdens meerdere lockdowns feestjes gegeven. Terwijl heel Groot-Brittanië binnen moest blijven, bracht hij tientallen mensen bij elkaar. Volgens Suse van Kleef heeft hij nu een enorm probleem. ”De politie is hem nu aan het onderzoeken. We moeten er misschien bij stilstaan dat deze premier nu onderdeel is van een strafrechtelijk onderzoek van de politie.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Nieuw dieptepunt
Voormalig premier Tony Blair is in 2006 al eens als getuige gehoord in een strafrechtelijk onderzoek, maar niet als verdachte zoals bij Johnson nu het geval is. ”Dat was ook al behoorlijk heftig natuurlijk, maar dit is wel een nieuw dieptepunt in de parlementaire geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk.”

Steun
Het is nog maar de vraag of Johnson voldoende steun heeft in het parlement. ”Zijn lot ligt in de handen van zijn eigen partijleden die in het Lagerhuis zitten. Op dit moment zijn er heel veel parlementariërs die het onderzoek van Sue Gray en de politie afwachten. Pas daarna gaan ze kijken of Johnson kan aanblijven of niet.”

Kijk hier het hele gesprek met Suse van Kleef terug. 

 

Vergelijkbare artikelen