De horeca en cultuur mogen tot 22.00 open blijven. “Het is een stap die ze net iets ruimer hebben genomen dan het OMT ze heeft geadviseerd.”

Is het einde van de coronapandemie in zicht en kunnen de strenge maatregelen versoepeld worden? Vandaag is de zoveelste persconferentie en vooral voor de horeca en de theaterwereld is het spannend wat het kabinet besluit. Politiek verslaggever Xander van er Wulp vertelde gister bij Op1 wat we kunnen verwachten. Viroloog Anne Wensing en arts-microbioloog Ivar Lede waarschuwden voor teveel optimisme.

Een groot deel van de versoepelingen is al uitgelekt. “Het is een stap in de goede richting, maar het is wel echt een tussenstap”,  concludeert de politiek verslaggever. “Het is een stap die ze net iets ruimer hebben genomen dan het OMT ze heeft geadviseerd en dat doen ze vooral omdat er veel maatschappelijke druk is.”

Horeca
Tegen het advies van het OMT in mogen de horeca en cultuur mag tot 22:00 uur openblijven. “Met druk van burgemeesters is daarvoor gekozen. Zij zeggen dat ze in deze fase van de epidemie de beperkingen niet meer kunnen uitleggen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Griepje?
Volgens de WHO gaan we een nieuwe fase in. Zijn we nu op het punt dat we kunnen zeggen dat corona een griepje geworden is? “Dat denk ik niet”, aldus Ivar Lede. “Ik heb nog nooit zoveel mensen in het ziekenhuis opgenomen gezien. Maar het gaat wel de goede kant op.”

Bij een nieuwe griepvirusvariant krijg je volgens Anne Wensing ook een maatschappelijk probleem. “Omdat iedereen dan tegelijk ziek wordt. Een gewoon griepje betekent dat je een iets andere variant krijgt, waar een gedeelte van de samenleving immuniteit voor heeft. Daar zijn we nog niet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Verschil tussen delta en omikron
Viroloog Anne Wensing heeft microscopische foto’s meegenomen om te kijken naar wat de verschillende coronavarianten doen met cellagen in ons lichaam. Zie de video hieronder voor het verschil tussen de delta -en de omikronvariant.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Xander van der Wulp, Ivar Lede en Anne Wensing terug.

Vergelijkbare artikelen