Lisa Wiersma en Michel van de Laar reconstrueren De Nachtwacht. “Er waren onbeschrijfelijk veel problemen.”

Het reconstrueren van Nederlands bekendste schilderij: De Nachtwacht. Het klinkt als een onmogelijke opgave. Toch gaat kunstschilder Lisa Wiersma met behulp van drie experts in het programma Het geheim van de meester deze uitdaging aan. Samen met restaurator Michel van de Laar schoven ze aan bij Op1.

“Ik wil zo goed mogelijk laten zien wat een kunstenaar vroeger moest doen om zo’n schilderij te maken.” De kunstschilder wil met dit project het hele verhaal vertellen. “Ook wat zijn afwegingen waren, hoe hij aan zijn spullen kwam.”

Leien dakje
“Er waren onbeschrijfelijk veel problemen.” Het reconstrueren van Rembrandts meesterwerk ging niet van een leien dakje. “Het allerergste was dat het doek zoog. Er zat te weinig olie in de grondering. Je schildert niet zo maar op kale linnen. Met grondering zet je het in het in de grondverf.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Lisa Wiersma en Michel van de Laar terug.

Vergelijkbare artikelen