Sander Schimmelpenninck over vermogensongelijkheid: “Elke euro die komt aanwaaien, wordt niet belast”

Stond je wieg in het vermogende Aerdenhout of in het arme Crooswijk? Voor je toekomst en kansen maakt het nogal uit. In het nieuwe programma ‘Sander en de kloof’ stelt Sander Schimmelpenninck de groeiende kloof tussen rijk en arm in Nederland aan de kaak. 

Volgens Sander Schimmelpenninck is de kloof tussen arm en rijk veel te groot geworden in Nederland. Dat zorgt er volgens de columnist ook voor dat er een grote kansenongelijkheid is. “We hebben er allemaal belang bij dat de boel eerlijk is verdeeld in Nederland. Je moet wel kansen krijgen in het leven. Dat is waar de serie over gaat: zijn we nog een land waar iedereen dezelfde kansen heeft en kan iedereen het nog wel zelf maken?”

Grootste vermogensongelijkheid ter wereld
In het programma komt Schimmelpenninck tot de conclusie dat die gelijke kansen er niet meer zijn. “We schieten daar tekort in. We hebben in Nederland de grootste vermogensongelijkheid ter wereld.” Dat ligt niet aan de inkomens, want die zijn in Nederland best eerlijk verdeeld. De grote ongelijkmaker zit hem in de vermogens. “De inkomens zijn in Nederland best netjes verdeeld, maar dingen als vermogenswinst wordt heel laag belast en dat vindt ook Mark Rutte geen enkel probleem. Arbeid wordt heel zwaar belast en elke euro die komt aanwaaien, wordt niet belast. Het is gratis geld.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Sander Schimmelpenninck terug.

Vergelijkbare artikelen