Cornald Maas: “Het kabinet beseft niet wat cultuur voorstelt”

Gisteravond werden door Rutte en Kuipers de nodige versoepelingen bekendgemaakt. Ondanks dat alle scholen weer open gaan en er versoepelingen voor winkels en sporten kwamen, overheerste bij veel mensen teleurstelling. De cultuur- en horecasector blijven bijvoorbeeld nog altijd gesloten. Parlementair verslaggever Thomas van Groningen, arts-microbioloog Anne Wensing, burgemeester Jos Wienen, antropoloog Giny Mooy, Splinter Chabot en Cornald Maas bespraken de gevolgen van de coronapersconferentie.

Parlementair verslaggever Thomas van Groningen was bij de persconferentie aanwezig en merkte een ommezwaai bij het nieuwe kabinet met het coronabeleid. “De druk was voor het kabinet flink opgelopen en ze stonden met de rug tegen de muur. De boodschap was: ‘we moeten dit doen, maar misschien moeten we het straks wel weer terugdraaien.”‘

Horeca
Op verschillende plekken in het land zijn acties aangekondigd waarbij horecazaken toch voor een dag de deuren zullen openen. Ook burgemeester Jos Wienen van Haarlem sprong in de bres voor de horeca. Gaat hij handhaven als zij toch de deuren openen? “Het mag niet, maar ik begrijp de behoefte heel goed. ik vind het opengaan van de horeca ook geen protest, maar een actie. We hebben in Nederland de regel dat het kabinet de regels maakt. De handhavers zullen in Haarlem waarschuwen en na 17:00 uur zullen er sancties volgen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Nieuwe variant
Viroloog Anne Wensing ziet de nieuwe variant minder druk in de ziekenhuizen oplevert dan bij eerdere varianten: “De omikronvariant is veel besmettelijker, maar is een stuk minder ziekmakend. We zien wel wat issues bij zwangere vrouwen met deze variant. Op dit moment hebben we in Utrecht nog geen mensen met deze variant op de IC’s.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Onvrede
Er heerst niet alleen bij horecaondernemers veel onvrede over de aangekondigde versoepelingen. Ook voor de cultuursector zat helemaal niets in het vat. Viroloog Anne Wensing begrijpt de onvrede: “Het is soms ook onbegrijpelijk wat er wel mag en wat niet. Het heeft alles te maken met het totaal aantal besmettingen dat het oplevert. Als alles tegelijkertijd opengaat zullen de besmettingen hard oplopen, dus moeten er keuzes gemaakt worden.” Cornald Maas: “Het kabinet beseft niet wat cultuur voorstelt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Perspectief
Tv-maker Splinter Chabot over het perspectief voor jongeren: “Het is voor hen een periode waarin je nog fouten mag maken. Zij moeten uitgaan, nieuwe vrienden maken en dingen ontdekken door uit te gaan. Zeker voor jongeren die worstelen is het een lastige periode.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de coronapersconferentie terug. 

Vergelijkbare artikelen