Ingrid Thijssen: “De samenleving trekt het echt niet meer en ondernemers zijn absoluut in nood”

Vrijdagavond weten we na drie weken eindelijk of we de lockdown kunnen verlaten. Horecaondernemers Baukje Haarsma, Willem Adema en winkelier Ellen Schulten kunnen niet wachten. Ze zitten al tijden op hete kolen en hopen op verlossende woorden. Ook de telefoon van werkgeversvoorzitter Ingrid Thijssen staat roodgloeiend. Burgemeesters Paul Depla van Breda, Wouter Kolff van Dordrecht en Daan Prevoo van Valkenburg hopen dat de regeringsploeg de samenleving weer op een veilige manier wil openen. Volgens Arts-microbioloog Jean-Luc Murk is het niet meer de vraag of we besmet raken, maar wanneer.

Gemeenten in Nederland zijn het in ieder geval eens: de rek is eruit. Burgemeester van Dordrecht Wouter Kolff hoopt dat het kabinet met de nodige versoepelingen op de proppen komt. “Ik vind de maatschappelijke ontwrichting momenteel zo groot. De geluiden vanuit ondernemers, de culturele sector, horeca, sport, jongeren en onderwijs zijn zo luid. Ik vind dat dat niet meer opweegt tegen risico’s die we hebben te aanvaarden tegen de omikronvariant.”

Versoepelingen
Burgemeesters zijn gisteren behoorlijk opstandig geworden en hebben flink de duimschroeven aangedraaid in politiek Den Haag. Burgemeester Wouter Kolff: “In het veiligheidsberaad van de burgemeesters was veel eensgezindheid om te streven naar versoepelingen; ze willen terug naar de avondlockdown van vóór 19 december.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Demonstratie 
We mogen weer sporten, naar de kapper en al het onderwijs gaat zeer waarschijnlijk weer open, maar in Valkenburg is dat niet genoeg. De winkels gaan daar vrijdag al open. Burgemeester van Valkenburg Daan Prevoo: “Ze gaan open als onderdeel van een demonstratie. Het water staat niet aan de lippen, maar daar ver overheen. We hebben goede afspraken gemaakt met de ondernemers uit mijn gemeente. Deze ondernemers zijn dubbel geraakt, omdat door de overstromingen de zaken overstroomd zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Quarantainetijd
Werkgeversvoorzitter Ingrid Thijssen pleit voor het verkorten van de quarantaineplicht naar 3 dagen. “We moeten iets met de quarantainetijd. Als na drie dagen testen voor vitale beroepen mogelijk is, moet dat ook voor de rest toch ook kunnen.” Volgens arts-microbioloog Jean-Luc Murk kan de quarantainetijd niet veel korter: “Mensen zijn drie tot zes dagen besmettelijk nadat ze klachten ontwikkelen, dus de quarantainetijd verkorten is lastig.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Toch hoopt werkgeversvoorzitter van VNO-NCW Ingrid Thijssen dat er vrijdag de nodige versoepelingen komen en de quarantainetijd dus iets verkort kan worden. Ingrid Thijssen: “De samenleving trekt het echt niet meer. Ondernemers zijn absoluut in nood. We hadden een zwart scenario voor de zorg, maar het scenario voor ondernemers is ook zwart. De reserves zij volledig uitgeput en we moeten hoe dan ook open. Het is aan het kabinet om aan te geven hoe dat verantwoord kan. Uit de maatregelen die uitgelekt zijn blijkt dat er niet voor iedere sector iets in het vat zit. Dat moet wel, ook voor de cultuursector en de horeca.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jean-Luc Murk, Ingrid Thijssen, Paul Depla, Wouter Kolff, Daan Prevoo, Baukje Haarsma, Willem Adema en Ellen Schulten terug.

Vergelijkbare artikelen