Andreas Voss: “Ik sta nog steeds achter het besluit van een lockdown”

De eerste werkdagen van het nieuwe kabinet zitten er inmiddels op en de hoofdpijndossiers stapelen zich rap op. Eén daarvan is de corona-aanpak: is het ondanks de hoogste besmettingsgraad tijd om de lockdown op te heffen? Oud-correspondent Suse van Kleef ziet dat er overzees veel meer kan. Burgemeester van Barneveld Jan Luteijn schreef een brandbrief: hij wil dat de niet-essentiële winkels snel weer openen. Samen met arts-microbioloog Andreas Voss en politiek verslaggever Sophie van Leeuwen bespreken ze of we in Nederland het Britse voorbeeld kunnen volgen.

Andere persconferenties
Een nieuw kabinet en dus een nieuwe werkwijze. Volgens politiek journalist Sophie van Leeuwen gaan als eerste de persconferenties er anders uitzien. “De zin ‘het virus is nog niet klaar met ons’ gaan we in ieder geval niet meer horen vrijdag. Nu Hugo de Jonge weg is, zullen de persconferenties waarschijnlijk korter worden. Dat is ook goed nieuws voor het publiek en de journalisten. En ze gaan gebruik maken van infographics om het publiek de situatie beter duidelijk te maken. Ik hoop dat we ervan gaan genieten komende vrijdag.”

Nieuw elan
Met Ernst Kuipers hebben we een nieuwe minister van Volksgezondheid en ook hij zal waarschijnlijk anders gaan spreken dan Hugo de Jonge. “Hij heeft in ieder geval een andere speechschrijver of misschien schrijft hij zijn stukken wel zelf. Hij is ook arts en heeft er natuurlijk iets meer verstand van dan Hugo de Jonge”, aldus Sophie van Leeuwen. Volgens de politiek journalist is dit het moment om iets van het beloofde nieuwe elan te laten zien. “Kijk bijvoorbeeld naar Portugal, daar is iedereen gevaccineerd. Dit is natuurlijk de kans om het helemaal anders te gaan doen en Nederland te overtuigen dat het misschien nog wel beter kan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Stap voor stap
Betekent dat nieuwe elan dan ook dat we snel de lockdown gaan verlaten? Volgens Andreas Voss is het in ieder geval duidelijk dat de lockdown niet eeuwig kan duren. “Het mag duidelijk zijn dat we niet tot en met mei door kunnen met de lockdown, maar we kunnen morgen ook niet in één klap alles open doen. Iedereen die er een beetje over nadenkt zal beseffen dat zoiets in stappen moet gebeuren.” Dat er stappen gezet moeten worden is duidelijk, maar volgens Voss is dat niet allemaal aan het OMT. “Welke stap op wel moment gezet wordt, is aan de politiek en het kabinet.”

Openingscenario’s 
Inmiddels heeft het OMT verschillende openingscenario’s bekeken en aan het kabinet voorgelegd, maar we gaan hoe dan ook niet snel van het virus af zijn. “Wat het kabinet ook gaat doen. We moeten er rekening mee houden dat we te maken krijgen met veel meer infecties. Dat gaan we niet alleen merken in de ziekenhuizen, maar ook bij de huisartsen, de langdurige zorg en bijvoorbeeld de mantelzorger die aan het omvallen is. Iedereen gaat er last van krijgen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Lockdown was nodig
Als we nu naar de besmettingscijfers kijken, zit Nederland relatief laag in vergelijking met andere landen. Toch zitten we hier in een lockdown, terwijl elders veel meer open is. “We doen het hier relatief goed, juist omdat we iets gedaan hebben”, aldus Andreas Voss. Volgens de arts komt het verschil ook door het laat boosteren in Nederland. “Op het moment dat de lockdown echt nodig was, zaten we in onze bescherming gewoon te laag. Het was echt nodig om tot dit punt te komen.”

Engeland
Volgens Voss waren ze er in bijvoorbeeld Engeland, veel eerder bij met de booster. Toch zitten ze daar op het moment met veel meer besmettingen dan wij hier. “Er zijn daar een stuk meer besmettingen en we zien wel dat die besmettingen minder ziekenhuisopnames oplevert, maar we weten nog steeds veel niet over het virus. Ik sta nog steeds achter de lockdown op dat moment. Ik ben er volledig van overtuigd dat het ook echt nodig was, anders zaten we nu met duizenden patiënten meer in de zorg.”

Discipline
De arts-microbioloog ziet dat er inmiddels meer mogelijkheden zijn in ons land, maar we moeten niet al te hard van stapel lopen. “Je moet die mogelijkheden met vernuft gebruiken en juist daar zie ik een groot probleem. Daar hoort discipline en doen wat afgesproken is bij. Niet meer niet minder, niet altijd maar de randjes opzoeken, maar gewoon doen wat gezegd wordt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Prijs die je betaalt
Suse van Kleef is oud-correspondent in het Verenigd-Koninkrijk en ziet dat daar inderdaad veel meer mag dan hier in Nederland, maar tegelijkertijd is het aantal besmettingen torenhoog. “Het is de prijs die je betaald voor een open samenleving. Er zijn de afgelopen weken gemiddeld 160.000 besmettingen per dag en dat was de weken daarvoor nog meer. Als je zoveel besmettingen hebt, blijven er nog steeds veel mensen in het ziekenhuis terecht komen. Dus loopt de zorg vast en dat is gewoon de prijs die je betaalt.

Land open
Het loopt ook compleet vast in de zorg in Engeland. Miljoenen mensen moeten inmiddels wachten op hun operaties, leraren moeten zich ziekmelden en er zijn allerlei sectoren die te maken hebben met een groot ziekte verzuim. Het klinkt verschrikkelijk, maar toch hangen er volgens Van Kleef ook voordelen aan. “De Britten zijn sowieso al iets minder gezondheidszorg gewend dan wij hier in Nederland en het land is wel open. Daar zullen een heleboel mensen ook erg blij mee zijn. Maar feit blijft: als jou vader net niet in aanmerking komt voor een operatie, ben je dat natuurlijk niet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de lockdown terug.

Vergelijkbare artikelen