Hugo Hillenaar over het recordaantal drugs in de Rotterdamse haven: “Het is de gebruiker die bepaalt dat we over deze hoeveelheden praten”

Een keiharde strijd tegen drugscriminelen in de Rotterdamse haven. Afgelopen jaar is er opnieuw een recordaantal kilo drugs onderschept, met een straatwaarde van ruim 5 miljard euro. Hoofdofficier van het Rotterdamse OM Hugo Hillenaar gaat strengere straffen eisen voor de vaak jonge ‘uithalers’. Volgens misdaadjournalist Paul Vugts is de overheid te laat wakker geworden. Hij ziet een toename van geweld tegen de bovenwereld.

Hoe komt het dat er afgelopen jaar zo ongelofelijk veel drugs in de Rotterdamse haven is onderschept? Hoofdofficier Hugo Hillenaar: “De eerlijkheid gebied te zeggen dat ik het niet helemaal weet. Dat wat niet onderschept wordt gaat natuurlijk door. De cocaïnemarkt is momenteel enorm.” Maar hoe komt het dat deze markt nu zo explodeert? “Ieder aanbod wordt bepaalt door de vraag. Het gebruik van cocaïne is heel groot. Uit recent rioolonderzoek blijkt dat er in Rotterdam per dag 40.000 lijntjes cocaïne worden gesnoven.”

In de wijken
Een groot deel van wat in Rotterdam binnenkomt is niet alleen voor de Nederlandse markt. Hugo Hillenaar van het Rotterdamse OM: “Het is de gebruiker die bepaalt dat we over deze hoeveelheden praten.” Misdaadjournalist Paul Vugts: “Het is totaal geen ver-van-mijn-bed-show. Het speelt echt niet alleen in havens, maar juist in de wijken is het een probleem. In Amsterdam Zuidoost zie ik bijvoorbeeld de enorme impact die het heeft. Jonge jongens die zich laten werven om cocaïne uit de havens te halen en zich te laten inschakelen voor geweldsklussen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Hugo Hillenaar en Paul Vugts terug. 

Vergelijkbare artikelen