Robbert Dijkgraaf: “Ik wil graag rust en ruimte brengen in het HBO en WO.”

Hij is misschien wel het meest verrassende lid van de nieuwe ministersploeg: Robbert Dijkgraaf. Namens D66 gaat de befaamde natuurkundige de komende vier jaar aan de slag als minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Bij Op1 vertelt hij waarom hij deze keuze heeft gemaakt, wat hij als minister wil bereiken en hoe zijn eerste dag in Den Haag bevallen is.

Robbert Dijkgraaf kwam van een mooie baan in Amerika, naar het Binnenhof om minister te worden. “We hebben het met onze kinderen besproken en onze dochter zei ‘you go girl!’, dus toen was het ook voor haar af.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De plannen
Dijkgraaf ziet een enorme werkdruk in zijn portefeuille, maar wat zijn de plannen van de nieuwe minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor het hoger onderwijs? “Ik wil graag rust en ruimte brengen in het HBO en WO. Er staan gelukkig forse investeringen gepland, dat betekent dat ik wel iets kan gaan doen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Wetenschap
“Niet iedereen die vragen stelt is een complotdenker. “Volgens de nieuwe minister is wetenschap de oplossing op fake news en complottheorieën. “Ik begrijp dat mensen vragen stellen. De beste manier om antwoorden te krijgen is de wetenschap.” Dijkgraaf ziet dat het vertrouwen in de wetenschap nog steeds hoog is ten opzichte van andere maatschappelijke sectoren. “Maar waar ik me zorgen over maak zijn de wetenschappers die worden aangevallen. Ik wil niet alleen maar achter die mensen staan, maar ook voor ze.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Robbert Dijkgraaf terug.

 

Vergelijkbare artikelen