Ab Osterhaus: “Het zou goed zijn als mondmaskers gratis worden weggegeven.”

Komt er een einde aan het stoffen mondkapje? In navolging van sommige andere landen lijkt ook in Nederland het professionele mondkapje verplicht te worden. Het OMT adviseert nu dat iedereen vanaf 13 jaar binnen en buiten op drukke plekken het medische mondmasker moet dragen. Deze beschermt beter tegen virusdeeltjes en verkleint de kans op infectie of het doorgeven van het virus. bij Op1 bespreken we met viroloog Ab Osterhaus of dit een goed idee is.

Het OMT adviseert ook buiten een medisch mondkapje op te doen. Ab Osterhaus vindt het hoog tijd. “Er is voldoende serieuze aanwijzing dat het helpt en de schatting is dat het tussen de 15 en 25 procent bijdraagt.” In de buitenlucht blijft het nut van mondkapje lastig te meten. “Maar als je hele grote groepen bij elkaar hebt, zeker in een stadion en dergelijke, dan kan het virus buiten naar anderen overgaan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Verplichting
Medische mondkapjes worden waarschijnlijk verplicht, maar hoe gaan we dat betalen? “Het zou goed zijn als mondmaskers op scholen of andere plaatsen gratis worden weggegeven. Dan heb je niet de discussie: ‘zullen we het wel of niet doen?’”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ab Osterhaus terug.

Vergelijkbare artikelen