Diederik Gommers: “Nu is er een moment dat je kunt zeggen als kabinet: ‘we volgen niet meer alleen het OMT.’”

Vandaag zijn er maar liefst 34.954 positieve besmetting gemeld. Een dagrecord, terwijl het aantal opnames in het ziekenhuis daalt. Kan Nederland verder van het slot af? Daarover adviseert het OMT vandaag het kabinet. Bij Op1 bespreken we met Diederik Gommers de invloed van omikron.

“We wisten in al dat er in Amsterdam veel besmettingen waren.” Toch was OMT-lid Gommers verrast door het hoge aantal. “We moeten echt rekening houden met dezelfde situaties als in Groot-Brittannië.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Bescherming
“In de ideale wereld laat je mensen onder de vijftig een infectie oplopen en dan bouwen ze een natuurlijke immuniteit op.” Dat is volgens Gommers niet reëel. “Als je dat doet, circuleert het virus heel erg en raakt het de ouderen. Mensen boven de zestig kunnen we niet meer voor honderd procent beschermen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

OMT
Vandaag kwam het Outbreak Management Team bij elkaar en bespraken zij hun zorgen. Volgende week volgt een advies aan het kabinet. “Nu is er een moment dat je kunt zeggen als kabinet: ‘we volgen niet meer alleen het OMT.’ De situatie is nu echt anders.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

IC
“We noemen de olifant in de kamer niet”, vindt horecaondernemer Géza Weisz. “Het probleem is toch dat we ons infantiel hebben voorbereid op welke crisis dan ook door te weinig IC-bedden te hebben.” Volgens Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, zit dat anders. “In de afgelopen jaren lopen de zorgkosten de pan uit. Omdat de zorgkosten zo duur zijn, zijn we heel efficiënt geworden. Daardoor hebben we geen overcapaciteit.”

Gommers vindt het te kort aan IC-bedden een lastige situatie. “We hadden ongeveer tien procent reserve bedden op de IC. Daar kan je geen pandemie mee bestrijden. Als je dat wel wil hebben, hadden we de afgelopen tien jaar heel veel moeten investeren. Maar dan heb je ook personeel die in een gewone situatie geen werkt heeft.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Diederik Gommers terug.

Vergelijkbare artikelen