Hugo de Jonge: “Ik heb geen begrip voor mensen die geen prik willen.”

Hugo de Jonge blikt eenmalig terug op zijn zeer bewogen periode als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Bijna twee jaar was hij als verantwoordelijk minister volop in de weer met nieuwe coronagolven, lockdowns, vaccinatiecampagnes en IC-bedden. Zeer ernstige bedreigingen voor hem en zijn gezin waren het gevolg. Over de gevolgen én zijn nieuwe werkzaamheden als woonminister vertelt hij zeer uitgebreid bij Op1.

“Het was een heel heftige tijd.” Door bedreigingen aan het woonadres van De Jonge zijn er beperkingen voor zijn gezin. “Maar dat heeft ons ook een hecht team gemaakt.” De coronaminster voelt zich veiliger door het werk van de politie en de veiligheidsdiensten. “Afgelopen tijd is er echt iedere dag wel een incident geweest. We hebben mensen aan de deur en krijgen bedreigingen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Reflectie
“Ik heb ook fouten gemaakt, dat kan ook niet anders”, concludeert de coronaminister. “Je probeert de beste keuzes te maken vanuit de inschattingen van dat moment. Net na de zomer van vorig jaar toen we hadden gezegd: ‘misschien moeten we meer regionale besluiten willen nemen op het moment dat het virus in de ene regio opliert, waarom zou je dan in de andere regio de horeca dicht doen?’ Dat wilde iedereen op dat moment. Dat is achteraf het recept geweest voor te laat ingrijpen.”

“Fouten maken is inherent aan de crisis.” Volgens De Jonge kan je alleen geen fouten maken als je langs de kant blijft staan. “De maakbaarheid der dingen in zo’n crisis wordt schromelijk overschat. We zien dat in eigenlijk alle omliggende landen ongeveer hetzelfde patroon voltrok.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vaccineren
“We hebben in Nederland een hele kleine, maar toch uitvergrote minderheid die zich niet laat prikken.” De Jonge snapt de keuze van vaccinatieweigeraars niet. “Ik heb geen begrip voor mensen die geen prik willen. We hebben veel te veel begrip voor die kleine groep weigeraars. We hebben politiek gezien te veel begrip voor die kleine, maar uitvergrootte minderheid. Ik vind dat die grote stille meerderheid op meer aandacht zou mogen rekenen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Minister van Wonen
In het nieuwe kabinet Rutte IV wordt Hugo de Jonge de nieuwe minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. “Als ik de kans had gehad was ik graag door gegaan als minister van Volksgezondheid.” Ondanks de bedreigingen is het voor De Jonge toch waardevol om zijn rol als minister voort te zetten. “Het is ook heel mooi om te doen, het verschil maken in het leven van mensen. Er waren ook momenten dat ik tranen in de ogen had omdat het loodzwaar was.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Hugo de Jonge terug. 

Vergelijkbare artikelen