Viroloog Marc van Ranst: “Veel mensen gaan ziek worden en veel mensen gaan op hetzelfde moment ziek worden”

Bijna 25.000 nieuwe besmettingen vandaag. Nog nooit waren het er zo veel. Ondanks deze torenhoge besmettingscijfers blijft viroloog Marc van Ranst redelijk optimistisch. De nieuwe omikronvariant lijkt namelijk een stuk minder ziekmakend dan zijn eerdere broertjes. Gynaecoloog Hedwig van de Nieuwenhof probeert jonge vrouwen te overtuigen van het nut van de boosterprik. Een groot aantal vrouwen neemt geen boosterprik uit angst voor aantasting van de vruchtbaarheid. De gynaecoloog geeft twijfelende vrouwen in het ziekenhuis voorlichting en probeert hardnekkige geruchten te ontkrachten. 

Grote kans
Kersvers minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers gaf in zijn gesprek met Mark Rutte aan dat hij de hele pandemie nog niet ziek is geworden door het coronavirus, net als Marc van Ranst die denkt dat het puur geluk is. “Ik probeer wel voorzichtig te doen, maar er komt veel geluk bij kijken. Bovendien is de kans om corona te krijgen door Omikron nu op zijn hoogst, dus de besmettingsrecords zullen komende dagen nog wel oplopen.”

Personeelstekort
Volgens de viroloog is dat echter geen reden voor angst. “We hebben dit ook gezien in het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. Die lopen een paar weken voor en wat we daar zien, gaat hier ook gebeuren. Toch moeten we door en we gaan ook door met de maatregelen die we nu hebben.” Volgens de viroloog gaat dat wel problemen opleveren in de kritische diensten. “Veel mensen gaan ziek worden en veel mensen gaan op hetzelfde moment ziek worden. Dat is een probleem, omdat je te kampen gaat krijgen met een personeelstekort. Dat is niet alleen in de zorg, maar bijvoorbeeld ook in het openbaar vervoer.”

De aarde vergaat niet
Toch zijn de problemen die dat zal veroorzaken volgens Van Ranst niet onoverkomelijk. “Het is heel vervelend als je tram niet rijdt. Dan moet je een andere manier vinden om ergens te komen. Maar zal de aarde vergaan? Nee dat zeker niet.” Volgens de viroloog komen we er dus ook wel weer door. “Op een gegeven moment bereik je de piek en daarna gaat het weer naar beneden. Helaas vertrokken we bij deze golf niet op nul, omdat er in de ziekenhuizen nog best wat mensen liggen uit de deltagolf. Dat maakt het wel lastig.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Stilte voor de storm
Gynaecoloog Hedwig van de Nieuwenhoven ziet de stijgende besmettingen momenteel nog niet terug in het ziekenhuis, maar vreest het ergste. “Het is denk ik een beetje stilte voor de storm. We zijn wel een beetje bang voor het personeel in onze verloskamers. We hebben in de zomer ook al enorme tekorten gehad, waarbij vrouwen moesten uitwijken naar andere ziekenhuizen om te bevallen. Dat zou zomaar weer kunnen gebeuren als er veel ziekenhuispersoneel uitvalt.”

Vruchtbaarheid
Om dat tekort te voorkomen is het van belang dat mensen de boosterprik nemen. Maar veel jonge vrouwen twijfelen daarover, omdat ze bang zijn dat de prik hun vruchtbaarheid aantast. “Zwangere vrouwen zijn bang dat hun kindje risico loopt en vrouwen die nog niet zwanger zijn, zijn bang dat het iets doet met hun vruchtbaarheid. Dat zijn eigenlijk de twee grote issues waar vrouwen mee worstelen”, aldus Hedwig van Nieuwenhoven. Volgens haar hoeven vrouwen daar echter niet bang voor te zijn. “Het is bewezen dat het niet gevaarlijk is voor zwangere vrouwen of de vruchtbaarheid en het voorkomt juist dat zwangere vrouwens ernstig ziek worden.”

Kijk hier het hele gesprek met Marc van Ranst en Hedwig van de Nieuwenhoven terug.

Vergelijkbare artikelen