Viroloog Ab Osterhaus: “We moeten klaar zijn voor een pandemie”

Voorzitter van het Erasmus UMC Ernst Kuipers was al een van de bekende gezichten in de coronapandemie. Nu maakt de arts de overstap naar Den Haag. Hoe zorgt de nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ervoor dat we niet meer van lockdown naar lockdown gaan? Viroloog Ab Osterhaus, internist bij Amsterdam UMC Mark Kramer, voorzitter van NU’91 Stella Salden en zorgondernemer Jaap Maljers bespraken hoe de opvolger van Hugo de Jonge dat het beste kan aanpakken.

Viroloog Ab Osterhaus vindt dat we er alles aan moeten doen om te voorkomen dat we van lockdown naar lockdown hobbelen. “Op de korte termijn moeten alle zorgproblemen opgelost worden, maar het probleem is veel groter. Je moet een visie hebben voor de lange termijn. Hoe gaan we met dit virus om?”

Pandemische paraatheid
Daarmee doelt de viroloog niet alleen op het doorvoeren van verbeteringen in de zorg. Ab Osterhaus: “We moeten klaar zijn voor een pandemie. We hebben aan het begin van de pandemie gezien dat we met lege handen stonden. Daarvoor moeten een heleboel dingen gebeuren. Ik hoop dat Ernst Kuipers heel nadrukkelijk mee gaat praten over de pandemische paraatheid en dat we dat ook Europees aanpakken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

‘Luister naar verpleegkundigen’ 
Vakbondsbestuurder Stella Salden vindt dat de nieuwe minister het verpleegkundig personeel meer invloed moet geven. Salden: “Geef ze hun beroep terug, laat ze meepraten. We hebben allemaal visies over hoe het moet, maar luisteren niet naar zorgmedewerkers. Zij weten hoe het efficiënter en beter kan. Zij hebben laten gedurende de pandemie dat ze er gewoon staan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ab Osterhaus, Mark Kramer, Stella Salden en Jaap Maljers terug. 

Vergelijkbare artikelen