Mart Smeets over de laatste Elfstedentocht: “In 1997 gebeurde dit voor het eerst en daarom: prachtig.”

Alweer een kwart eeuw is Nederland erop aan het wachten: de Elfstedentocht. Morgen is het precies 25 jaar geleden dat Henk Angenent als voorlopig laatste winnaar de Bonkevaart in Leeuwarden opreed. Sindsdien groeit het verlangen naar een nieuwe tocht der tochten met de dag, maar helaas worden liefhebbers als Herman van der Zandt en Mart Smeets jaar in jaar uit teleurgesteld. Bij Op1 blikken de sportjournalisten daarom terug op die laatste tocht van 25 jaar geleden.

De oud-commentator van de Elfstedentocht herinnert zich de winst van Klasina Seinstra tijdens de Elfstedentocht nog goed. “Zij was de eerste vrouw die officieel gehuldigd werd, voor die tijd vond het comité dat niet nodig. In 1997 gebeurde dit voor het eerst en daarom: prachtig.” Herman van der Zandt vult aan. “Er was maar één krans: die van de man. De winnaar en de winnares zijn in dezelfde krans gekropen. Onderweg was het ook lastig om te zien waar die vrouwen waren, want zij reden tussen de mannen door.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Herman van der Zandt en Mart Smeets terug.

Vergelijkbare artikelen