Viroloog Ab Osterhaus: “Op de lange termijn kan dit een verkoudheidsvirus worden, maar de vraag is: wanneer?”

Wat worden de coronaontwikkelingen in 2022? Viroloog Ab Osterhaus had het dit jaar voortdurend bij het rechte eind en gaf gisteravond alvast een voorschot op het nieuwe jaar.

Er zijn wat aanwijzingen dat de omikronvariant van het coronavirus een wat mildere variant zou kunnen zijn. Kan dat betekenen dat deze omikronvariant een ticket uit de pandemie is? Viroloog Ab Osterhaus is duidelijk: “Zeker niet. De kans dat je in het ziekenhuis komt is wel iets kleiner geworden, maar nog steeds groot. Als er veel mensen tegelijk besmet worden, dan houden we een groot probleem.”

Lange termijn
Toch ziet viroloog Ab Osterhaus op de lange termijn wel wat licht aan de horizon. Hoe ziet hij het coronavirus zich komend jaar ontwikkelen? “Mijn voorspelling is dat de situatie zich op den duur stabiliseert. Uiteindelijk denk ik dat dat virus ons toch minder kwaad gaat doen omdat er meer immuniteit onder de bevolking is. Ik voorspel dat dit virus op de lange termijn ook een verkoudheidsvirus gaat worden, maar de vraag is: wanneer?”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ab Osterhaus terug. 

Vergelijkbare artikelen