Jean-Luc Murk, Linda de Roos en Ivon Hogendoorn over de situatie in de ziekenhuizen

Hoe is de situatie momenteel in de ziekenhuizen? IC-verpleegkundigen Linda de Roos en Ivon Hogendoorn in het UMC Utrecht ervaren nog iedere dag een heel hoge werkdruk. Volgens arts-microbioloog Jean-Luc Murk staan we op een kruispunt. Gaan de vaccins werken tegen omikron en mogelijke andere virusvarianten? En hoe lang blijven we collectieve maatregelen nemen om een kleine groep kwetsbaren te beschermen? Bij Op1 gingen ze hierover in gesprek.

Het lijkt er volgens de Deense cijfers op dat omikron wel zeer besmettelijk is, maar minder ziekmakend. Jean-Luc Murk: “Ik houd van goed nieuws, maar het is nog wel te vroeg om te juichen.” De arts-microbioloog kijkt naar de bevolkingsgroepen die besmet zijn geraakt. “In Denemarken zijn heel veel mensen gevaccineerd, maar als je kijkt naar de opnames moet je veel meer gegevens hebben. Denemarken heeft eerder een bericht naar buiten gebracht met een analyse waarin ze juist lieten zien  dat de opnamecijfers helemaal niet zo anders waren. Ik hoop op een goede uitkomst, hoewel we hier nog niet op kunnen varen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

 

Linda kijkt met geknepen billen naar deze cijfers. “Het is alsof er een briesje waait, maar op zee is er een tornado bezig. Gaat die Nederland wat aandoen en in welke maten? Dat is de spanning die we voelen. We zijn ons aan het klaarmaken.” Dat gevoel deelt collega Ivon. “Ik ben er erg bang voor dat die storm komt. We horen de cijfers dalen, maar op de IC merken we het nog niet. Ieder bed ligt nog steeds vol.”

Kijk hier het hele gesprek van Jean-Luc Mark, Linda de Roos en Ivon Hoogendoorn.

Vergelijkbare artikelen