Hartchirurg Jerry Braun: “De tijd is rijp om iets genuanceerder over de verdeling van covidpatiënten na te denken”

De verdeling van de IC-bedden moet anders, vindt hartchirurg Jerry Braun. Hij maakt zich zorgen over het groeiend aantal patiënten dat op een hartoperatie wacht. Op de 15 locaties in Nederland waar deze patiënten geopereerd worden, moet de IC-capaciteit niet volledig opgaan aan covidpatienten, vindt hij. Julia van Harten is zo’n hartpatiënt die letterlijk met een tikkende tijdbom rondloopt en dringend een operatie nodig heeft, maar haar operatie is met minimaal zes weken uitgesteld omwille van covidzorg. 

Meer IC-bedden
Volgens hartchirurg Jerry Braun is er meer plek nodig voor hartpatiënten, anders kunnen veel operaties simpelweg niet doorgaan. “In Nederland hebben we ongeveer 15.000 hartoperaties per jaar. Dan heb je het over zo’n 140 tot 150 bedden per dag op de totale IC-capaciteit.” Omdat in Nederland code zwart voorkomen moest worden zijn zo’n 4000 operaties van hartpatiënten verplaatst. “Wij pleiten al vanaf maart 2020 voor een andere verdeling van die covidpatiënten. De tijd is rijp om hier iets genuanceerder over na te denken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen