OMT-lid Jan Kluytmans over de omikronvariant: “Dit is het worst-case-scenario.”

Het omikronvirus rukt rap op. Om te voorkomen dat het ons op korte termijn bij de strot grijpt zit ons land sinds vanmorgen – opnieuw – in een harde lockdown. Volgens OMT-lid Jan Kluytmans staan we – ondanks de harde lockdown – aan de vooravond van het dieptepunt in twee jaar crisis. Hij voorziet overvolle IC-afdelingen en houdt zijn hart vast voor wat ons te wachten staat. Bij Op1 bespreekt hij samen met hoogleraar virologie Marc van Ranst de zorgen rondom de omikronvariant.

“Ik zie een noodsituatie aankomen, maar daarin zitten we nog niet”, constateert Kluytmans. “De cijfers zullen waarschijnlijk even blijven dalen, maar we zitten in een crisis die geen eenvoudige oplossingen kent.”

Gevolgen
Het OMT-lid zag de gevolgen van de omikron ook niet aankomen. “Omikron heeft eigenschappen die wij niet hebben zien aankomen. Dat er een variant aankomt die de immuniteit omzeilt en super besmettelijk is. Dit is het worst-case-scenario.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

 

Toekomst van omikron
De Vlaamse viroloog was aan het begin optimistisch toen de eerste berichten uit Zuid-Afrika kwamen. “De eerste signalen gingen duidelijk die richting uit.” Inmiddels is Van Ranst bijgedraaid. “Ik denk niet dat het realistisch is dat de omikronvariant een soort verkoudheidsvirus voor ons gaat worden met onze oudere bevolking.”

Maar krijgen we een lange lockdown? “Het zou wel een kortere epidemie kunnen worden. In Zuid-Afrika zie je dat de epidemie zijn hoogtepunt toch al aan het bereiken is.” Toch komt er een strenge lockdown.  “Crisismanagement is beslissingen nemen met 20 procent van de kennis. Dat kan niet anders, maar een risico kan je niet nemen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jan Kluytmans en Marc van Ranst terug.

 

 

Vergelijkbare artikelen