Restauranteigenaar Géza Weisz: “Op dit moment is het gewoon moeilijk om gelukkig te zijn”

Het OMT adviseert het kabinet een strenge lockdown, waarbij alleen essentiële winkels openen. Scholen, horeca, cultuurcentra zullen de deuren weer moeten sluiten als het kabinet dit advies opvolgt. Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans onderzocht levende monsters van Omikron om het gevaar van deze variant te achterhalen. Zijn we nog op tijd met boosteren om een nieuwe golf te voorkomen en hoe moeten we met het virus omgaan? IC-arts Armand Girbes en burgemeester Sybrand Buma, rechtbankverslaggever Saskia Belleman, horecaondernemer Géza Weisz en Britt Dekker gingen samen met Koopmans in gesprek.

Viroloog Marion Koopmans maakt zich ernstig zorgen over de opmars van de omikronvariant. “Dat heeft met name te maken met de snelheid waarmee dit virus oprukt. Ten opzichte van vorige week gaat het nu nog sneller. Het gevaar is dat we niet weten hoeveel mensen straks tegelijk de ziekenhuizen instromen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Onzekerheid
Volgens IC-arts Armand Girbes zijn er nog heel veel verwarrende factoren over nieuwe variant. “We hebben met heel veel onzekerheid te maken en nu dus ergens de keuze moeten maken tussen ‘we denken dat het meevalt’ of ‘als dit tegenvalt zijn er nu extra maatregelen nodig.”‘

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Pas over twee of drie weken zullen de onderzoekers meer informatie hebben over de omikronvariant. OMT-lid Marion Koopmans: “De vraag is of we het ons kunnen permitteren om te wachten totdat we zekerheid hebben over deze variant. Dan zitten we al vol in de stijgende lijn. We zijn natuurlijk ook afhankelijk van hoe snel het boosteren gaat.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Eenzaamheid
De mogelijk strenge lockdown komt voor restauranteigenaar Géza Weisz uit de lucht vallen. Hij mist perspectief gedurende deze pandemie. “Bij kerst ligt altijd al de eenzaamheid op de loer. Op dit moment is het gewoon moeilijk om gelukkig te zijn. Mijn wantrouwen neemt toe en ik weet niet eens naar wie. Ik snak naar perspectief.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Bedreigingen
De bedreigingen richting onder anderen wetenschappers en journalisten nemen tijdens de pandemie toe. Rechtbankverslaggever voor De Telegraaf Saskia Belleman is het zat: “Het zijn opmerkingen die in coronatijd alleen maar heftiger worden. Ik krijg van alles naar mijn hoofd geslingerd. Er komt heel veel haat langs op social media.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Marion Koopmans, Armand Girbes, Sybrand Buma, Saskia Belleman, Géza Weisz & Britt Dekker terug. 

Vergelijkbare artikelen