Jesse Klaver, Lilianne Ploumen, Joost Eerdmans en Jacco Vonhof over het regeerakkoord

Donderdag debatteerde de Tweede Kamer over het eindverslag van de informateurs en het regeerakkoord. Wat vinden de oppositieleiders Jesse Klaver, Lilianne Ploumen en Joost Eerdmans van de plannen voor het klimaat, zorg en asielbeleid? En is er voldoende steun voor de ondernemers? MKB voorzitter Jacco Vonhof schoof gisteravond samen met de fractievoorzitters aan.

Het nieuwe kabinet gaat ontzettend veel geld uitgeven. Hoe kijkt Fractievoorzitter van GroenLinks Jesse Klaver naar de plannen? “We moeten niet alleen naar de hoogte van bedragen kijken. Geloofwaardigheid en goede oplossingen kunnen niet afgekocht worden.” Ondanks dat er heel veel geld vrijkomt om het stikstofprobleem op te lossen, is Jesse Klaver toch bang voor stilstand. “Er komt een zak geld van 25 miljard, maar er is niet afgesproken hoe de veestapel kleiner wordt. Op een gegeven moment moet je overgaan tot het verplicht uitkopen van boeren, maar daar zijn geen afspraken over gemaakt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Klimaat
Hoe kijkt Lilianne Ploumen naar de bedragen die nu voor klimaat worden vrijgemaakt? “We moeten ook eerlijk zijn: wat goed is, is goed. De ambities op klimaat zijn goed en dat daar veel extra geld voor vrijkomt is ook goed. De afgelopen vier jaar waren die ambities er ook, maar zijn de doelstellingen niet gehaald. Ik hoop dat die nu wel gehaald worden.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Asielbeleid
Joost Eerdmans is kritisch op het regeerakkoord. Hij is het niet eens met het asielbeleid dat het nieuwe kabinet wil gaan doorvoeren. “Bij Ja21 zeggen we dat illegaliteit strafbaar gesteld moet worden. Mensen die hier niet mogen zijn, uit Nederland sturen. Dat doet het kabinet niet. Wij willen net als Denemarken de instroom aan de voorkant beperken, maar daarover lees je in dit regeerakkoord helemaal niets.” Voorzitter MKB Nederland Jacco Vonhof: “Wij hebben beleid nodig voor vakkrachten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jesse Klaver, Lilianne Ploumen, Joost Eerdmans en Jacco Vonhof terug. 

Vergelijkbare artikelen