Korpschef Henk van Essen over het zware jaar van de politie: “Het was intensief, absurd, surrealistisch en onwerkelijk”

Rellen, rellen en nog meer rellen. De Nationale Politie heeft misschien wel het zwaarste jaar achter de rug sinds de oprichting in 2013. Henk van Essen zag afgelopen jaar een verharde samenleving. Gaat de één miljard euro uit het regeerakkoord naar Justitie en Veiligheid de politie voldoende helpen? Bij Op1 besprak de korpschef het afgelopen jaar en de toekomst samen met politieagent Mark, die tijdens rellen in Leeuwarden doodsangsten uitstond en zich met getrokken wapen moest verdedigen.

Korpschef Henk van Essen denkt dat het miljard hard nodig is. Het afgelopen jaar was volgens hem krankzinnig. “Het was intensief, absurd, surrealistisch en onwerkelijk waarmee wij zijn geconfronteerd. We zien de onrust in de samenleving toenemen. Dat heeft denk ik absoluut met de coronamaatregelen te maken. Mensen hebben het gevoel hun vrijheid niet geheel terug te hebben en minder vertier kunnen zoeken.”

Maatschappelijke onrust
Het zijn volgens korpschef Henk van Essen niet alleen de coronamaatregelen die voor onrust zorgen. “Ik denk dat er ook onderliggende maatschappelijke problemen zijn waarvoor nog geen oplossingen voor gevonden zijn. Denk aan wonen of het klimaat. We zien een radicale onderstroom die daar ook gebruik van maakt. Dat ongenoegen uit zich naar de politie, maar ook naar bijvoorbeeld wetenschappers en journalisten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

‘Groep leeuwen’ 
Politieagent Mark moest zichzelf bij rellen in Leeuwarden met een getrokken wapen verdedigen. “Ik zag een groep van honderdvijftig mensen op ons af rennen. Dat is een behoorlijk angstig moment, want als ze je te pakken krijgen, dan ben je aan de beurt. Ik zag de angst in de ogen bij een collega. Zij vertelde mij: ‘ik kan niet meer, ik ben op.’ We hebben gezamenlijk een kort moment gehad om te besluiten wat te doen. Toen hebben we de beslissing gemaakt om ons hoogste geweldsmiddel – het vuurwapen – te trekken in de hoop dat de groep niet verder op ons af komt. Ik heb dit dat een groep leeuwen ons te pakken wilde nemen, nog nooit meegemaakt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met korpschef Henk van Essen en politieagent Mark terug. 

Vergelijkbare artikelen