Marike Stellinga over het nieuwe regeerakkoord: “De cadeautjes worden altijd eerst uitgelekt”

De fracties van VVD, D66, CDA en CU nestelden zich buiten de Kamer om het langverwachte concept regeerakkoord te lezen. We weten inmiddels iets meer over de verdeling van het geld, maar verrassend genoeg lekt er weinig uit. Wat staat ons te wachten op het gebied van klimaat, stikstof, onderwijs, wonen, zorg? Hoe diep zijn de zakken nog? Econoom Marike Stellinga vertelde over de verdeling van het geld en politiek verslaggever Thomas van Groningen besprak het laatste Haagse nieuws.

De coalitiefracties hebben het conceptregeerakkoord gelezen en zijn ook akkoord. Bij sommige fracties duurde het wat langer, maar dat hoeft volgens Thomas van Groningen niets te betekenen: “We hebben eerder ook weleens gezien dat partijen wat langer bleven zitten, om zo de achterban uit te kunnen leggen dat het een heel bittere pil om te slikken was.”

Cadeautjes
Uit alles wat uitgelekt is blijkt dat er heel veel geld uitgegeven gaat worden, toch zegt dat niet alles volgens econoom Marike Stellinga: “Niemand had verwacht na de coronacrisis nog zoveel geld uit te kunnen geven. Veel uitgaven willen ze ook eenmalig doen. Toch worden nu de cadeautjes uitgelekt, maar een regeerakkoord heeft pas betekenis als we ‘m in het geheel kunnen zien.”

Azarkan
Politiek journalist Thomas van Groningen ging ook nog even in op het Nieuwsuur-verhaal over fractievoorzitter van DENK Azarkan. Hij zou na een positieve test nog een debat in de Tweede Kamer gevoerd hebben. Thomas van Groningen sprak met hem.  Arts-microbioloog Jan Kluytmans: “Ik weet de details niet, maar in algemene zin denk ik: geef zelf het goede voorbeeld.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Marike Stellinga en Thomas van Groningen terug. 

Vergelijkbare artikelen