Evgeniy Levchenko over de spanning tussen Rusland en Oekraïne: “Het is oorlog”

De Russische druk aan de grens van Oekraïne neemt toe, maar hoe realistisch is een nieuwe oorlog tussen de buurlanden en wat zijn de gevolgen? We bespreken het bij Op1 met chef politieke zaken HCSS Han ten Broeke, danseres van Russische afkomst Euvgenia Parakhina, voormalig Oekraïens-Nederlands voetballer Evgeniy Levchenko en luitenant-generaal Mart de Kruif.

Oorlog
Euvgenia Parakhina volgt het Russische nieuws nog altijd op de voet en spreekt nog veel mensen in Rusland. “Ze zeggen daar allemaal dat ze nooit Oekraïne gaan binnenvallen. Ook Putin ontkent dat dat gaat gebeuren.” Evgeniy Levchenko is het daar niet mee eens. “Ik moet je echt onderbreken. Er zijn gewoon al 13.000 mensen dood aan onze kant. Je praat niet over oorlog, maar het is oorlog. Vandaag is er met een sniper een kennis van mij doodgeschoten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Omgekeerd
Wat zijn de gevolgen van de spanningen tussen Rusland en Oekraïne? Volgens Han ten Broeke bereikt Rusland er niet mee wat het wil bereiken, maar werkt het juist averechts. “In Oekraïne was de wil om lid te worden van de NAVO, wat de rode lijn voor Putin is, maar 12%. Nu is dat bijna 60%, dus Putin bereikt het omgekeerde van wat hij wil bereiken en dat is dat Oekraïne een soort van bufferstaat wordt.”

Bloedig
Volgens Luitenant-Generaal Mart de Kruif zit het gevaar er ook in, dat dit een conflict is waar veel emotie in zit. “Ik denk ook dat we er in het westen niks aan kunnen doen en Amerika kan ook weinig doen. Als je naar beide landen kijkt, zal Oekraïne een oorlog niet van Rusland kunnen winnen. Rusland is op zee, in de lucht en ook qua aantallen zou sterk. Dat gaat niet gebeuren. Als het een oorlog wordt, wordt het er één die buitengewoon bloedig wordt en die een grote impact gaat hebben.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de spanningen tussen Rusland en Oekraïne terug.

Vergelijkbare artikelen