Fusien Bijl de Vroe & Alexander Pechtold over de mogelijke aankoop van Rembrandt-topstuk door de staat

Woensdag was een dag met veel Rembrandt-nieuws. Zo ontdekten onderzoekers een schets onder De Nachtwacht én werd duidelijk dat de Nederlandse staat zeker 150 miljoen euro wil uittrekken voor de aankoop van De Vaandeldrager. Bij Op1 bespraken directeur van de Vereniging Rembrandt Fusien Bijl de Vroe en kunstliefhebber Alexander Pechtold al dit nieuws rondom de Leidse kunstschilder.

Het is een groot bedrag wat de overheid overheeft voor dit Rembrandt-kunstwerk. Er kwam dan ook de nodige kritiek op dit plan. Alexander begrijpt de kritiek, maar wil benadrukken dat kunst van belang is: “Het is en en. Dit komt niet uit de cultuurbegroting, maar dit komt eenmalig uit de staatskas. Ik verwacht dat ook de rest van de cultuursector aandacht krijgt. Hoe mooi is het om in een tijd waarin we veel thuis zitten dat we dadelijk in een museum van dit werk kunnen genieten?”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Hele generaties
Ook voor directeur van Vereniging Rembrandt Fusien Bijl de Vroe komt de kritiek op de mogelijke aankoop niet als een verrassing: “Ik begrijp het, want het is veel geld. Toch denk ik dat het belangrijk is om te beseffen dat de overheid ook aan de mensen denkt door zo’n doek te kopen. Straks kan iedereen gewoon een museum in om het kunstwerk te zien. Dat is niet alleen voor nu, maar voor hele generaties.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Fusien Bijl de Vroe & Alexander Pechtold terug. 

Vergelijkbare artikelen