Ernst Kuipers over de daling in de ziekenhuisbezetting: “Het is een eerste lichtpuntje”

De instroom van nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen lijkt over zijn hoogtepunt heen. Voor het eerst in tijden was er afgelopen week een lichte daling in de ziekenhuisbezetting te zien en het aantal opnames daalde zelfs in rap tempo. Is code zwart hiermee afgewend? We bespreken het bij Op1 met de Voorzitter Landelijk Netwerk Acute Zorg én ‘beddenbaas’ Ernst Kuipers.

Lichtpuntje
Voor het eerst in tijden klinken er positieve geluiden uit de ziekenhuizen. In zowel de bezetting als het aantal opnames met corona, is een daling te zien. Ernst Kuipers is gematigd positief en durft te zeggen dat code zwart voor even is afgewend. “Vanaf eind september hebben we eigenlijk iedere week gehad dat de instroom in de ziekenhuizen als een stijle lijn omhoog ging. Iedere week weer meer dan de week ervoor. In de afgelopen week is dat eerst gestabiliseerd en daarna meerdere dagen op een rij echt gedaald. Het is een eerste lichtpuntje, niet meer dan dat.”

Verandering
De positiviteit komt volgens Kuipers, omdat er echt een verandering te zien is. “Wekenlang zag je iedere keer 20 of zelfs 30 procent erbij komen, dus dit is een kentering.” Toch is het aantal besmettingen nog steeds hoog. Maandag waren het er wederom ruim 21.000. Volgens Kuipers moeten we dan ook niet denken dat alles nu voorbij is. “Het is nog steeds enorm hoog. Ziekenhuizen zijn al gedwongen om hun covid-kliniek en hun IC op te schalen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ernst Kuipers terug.

Vergelijkbare artikelen