Jan Kluytmans: “Ik denk dat we eerder naar lange termijnbeleid hadden moeten gaan”

Testen bij lichte klachten hoeft vanaf vandaag niet meer bij de GGD. Is dat wel verstandig met de oprukkende omikronvariant die drie keer besmettelijker lijkt te zijn? En wat als je géen klachten hebt, werkt de test dan net zo goed? Bij Op1 bespreken we het met arts-microbioloog en OMT-lid Jan Kluytmans. Volgens hem moet er naast testen een deltaplan komen voor de lange termijn nu het virus een blijvertje lijkt.

Lange termijnplan
Wordt het alle winters kwakkelen met corona? OMT-lid Jan Kluytmans denkt van wel, als we niet met een lange termijnplan tegen het virus komen. De arts-microbioloog denkt zelfs dat we daar al veel eerder mee hadden moeten beginnen. “Ik denk dat we eerder naar lange termijnbeleid hadden moeten gaan. Het virus is onvoorspelbaar, maar ook met onvoorspelbaarheid kan je een strategie maken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Hoe ziet het eruit?
Hoe zo’n lange termijnplan er daadwerkelijk uit moet komen te zien, is nog wat onduidelijk. Volgens Kluytmans moet er in ieder geval veel onderzocht worden en moet er worden gekeken naar maatregelen waar Nederlanders makkelijk mee om kunnen gaan. “De zorg wordt in de winter overbelast. Je zou kunnen kijken of je de zorg die je kan sturen wat meer in de zomer kan doen. Je moet het virus onder controle houden met niet al te belastende maatregelen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jan Kluytmans terug. 

Vergelijkbare artikelen