Marion Koopmans “We zijn aan het dweilen met de kraan open”

De coronacijfers stabiliseren. Is er reden voor optimisme?, vragen we aan viroloog Marion Koopmans. Waarschijnlijk vond de mutatie van het coronavirus plaats bij iemand uit Zuidelijk Afrika, die HIV had. Volgens Mark Vermeulen van het Aidsfonds kunnen we corona alleen bestrijden als we ook aandacht hebben voor Afrika. Bij Op1 bespreken ze hoe we nieuwe varianten in de toekomst kunnen voorkomen.

Blijft terugkomen
Als we het virus niet wereldwijd bestrijden, blijft het terugkomen. Volgens Marion Koopmans is dat wat we nu ook met Omikron terugzien. “We zijn aan het dweilen met de kraan open. Zolang er wereldwijd zoveel circulatie is, kan je verwachten dat er vroeg of laat toch weer nieuwe varianten opduiken. De situatie over vaccinatie in Afrika is bekend.”

Bestraft 
Volgens Koopmans merk je in Zuid-Afrika nu ook boosheid, dat er zo gereageerd wordt op deze variant. Daar worden ze nu met een vliegverbod ‘gestraft’ omdat ze snel alle informatie hebben gedeeld. Koopmans: “Ze hebben daar een systeem waarmee ze het hebben opgepikt, ze hebben eerder al aangegeven dat er hulp nodig is, omdat er te weinig vaccinaties zijn en nu vinden ze eigenlijk dat ze bestraft worden omdat ze een goed systeem hebben. Ik kan me dat wel voorstellen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vaccinatieongelijkheid
Directeur van het aidsfonds, Mark Vermeulen is het eens met de woorden van Marion Koopmans. Volgens hem kunnen we corona niet bestrijden als er geen aandacht is voor Afrika. Hij spreekt van een boemerang die terugkomt in ons gezicht. “We zijn alleen maar veilig als iedereen veilig is. Het gaat vooral over vaccinatieongelijkheid. In Nederland is ongeveer 80 procent gevaccineerd. Als je naar Zuid-Afrika en Kenia kijkt is dat maar 29 en 8 procent. Op het hele Afrikaanse continent is het zelfs maar 5 procent.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de nieuwe coronavariant terug.

Vergelijkbare artikelen