Rozemarijn van Bruchem-Visser, Stefan Haensel & Marleen Euving over triage in de ziekenhuizen

Door het hele land is de zorg in ziekenhuizen al afgeschaald. Bij een volgende fase moeten ziekenhuizen patiënten gaan selecteren: wie krijgt er voorrang boven wie? Voorzitter van de triagecommissie Rozemarijn van Bruchem-Visser van het Erasmus MC leidt de voorbereidingen hiervan. Uroloog Stefan Haensel vraagt begrip voor de keuzes bij code zwart. Lerares Marleen Euving heeft een hersentumor en haar operatie is al meerdere keren uitgesteld. Bij Op1 vertellen ze hierover.

Marleen Euving kwam er vier maanden geleden achter dat ze een hersentumor heeft. Ze zou 16 november geopereerd worden, maar de operatie werd uitgesteld. “Als je weet dat er geen uitzaaiingen zijn, dan wil je dat zo houden.” Ondanks de tumor blijft ze positief. “Ik probeer op één of andere manier positief te blijven. Toen er bekend werd dat er geen uitzaaiingen waren, heb ik dat echt als een vier-moment gezien.”

Toch blijft een angstige periode voor Marleen. “De artsen gaan ervan uit dat het een kwaadaardige tumor is. Ze vertelden mij dat bij type tumor de kans dat het in de longen komt vrij groot is. Als ik nu iets voel denk ik: ‘zal het dan toch iets verder gaan?”’

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

 

Uitstellen van zorg
Rozemarijn van Bruchem-Visser bereidt de fase van code zwart voor bij het Erasmus MC. “We zitten nu in fase 2D. We schalen af en operaties worden uitgesteld. In fase 3, wat in de volksmond code zwart wordt genoemd, zijn er verscherpte medische criteria. Dat gaat alleen om de IC. Met een gebroken been kom je gewoon in het ziekenhuis.”

Uroloog Haensel vindt het moeilijk te voorspellen of Franciscus Gasthuis in code zwart belandt. “We hebben heel erg het gevoel dat het kan gebeuren. We hebben reserves, maar die reserves willen we niet aanspreken. We lopen zo ontzettend achter met reguliere zorg én we doen zo ons best.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

 

Wat is code zwart?
“Voor de IC-bedden wordt er gecheckt of een patiënt voldoet aan de verscherpte medische criteria. Eén van die punten is bijvoorbeeld of iemand ernstige schade heeft aan zijn/haar hoofd. Die lijst is bedoeld om mensen met hele lage overlevingskansen op de IC eruit te halen. De bedden die je over hebt, worden toegewezen aan patiënten met een reële kans van overleven”, aldus Rozemarijn van Bruchem-Visser.

Kijk hier het hele gesprek met Rozemarijn van Bruchem-Visser, Stefan Haensel en Marleen Euving terug.

Vergelijkbare artikelen