Frank Oostdam: “Het is tijd dat we ons gaan gedragen”

De omikronvariant van het coronavirus is al in Nederland vastgesteld en vormt volgens WHO een zeer groot wereldwijd risico. Waar kunnen we nog veilig naartoe? Bij Op1 vertelt viroloog Anne Wensing over de in Zuid-Afrika ontdekte variant en kent voorzitter van reisbrancheorganisatie ANVR Frank Oostdam de gevolgen voor de reiswereld.

Geen grote conclusies
Hoeveel zorgen moeten we ons maken om de nieuwe omikronvariant van het coronavirus. Dat is de vraag die door veel mensen gesteld wordt de laatste dagen. Viroloog Anne Wensing denkt dat we vooral nog even moeten afwachten. “We kunnen denk ik nog geen hele grote conclusies trekken. Over het algemeen is het zo, dat wanneer ziektes heel veel mutaties krijgen, ze niet ziekmakender worden. Dat is waar we nu ook op hopen.”

Zuid-Afrika
Volgens de Viroloog moeten we wachten tot we grote aantallen van de nieuwe variant kunnen vergelijken. “We weten het echt nog niet zeker.” Helaas kan er ook geen vergelijking worden gemaakt met de Zuid-Afrikaanse bevolking. De bevolkingsopbouw is daar namelijk compleet anders. “Door de HIV-pandemie missen ze daar een heel groot deel van de oudere generatie. Het is heel moeilijk om de symptomen in zo’n setting te vergelijken met ons. Daar moeten we echt meer van weten”, aldus Anne Wensing

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Reisbeperkingen 
Wat voor gevolgen heeft de nieuw variant voor de reisbranche. Frank Oostdam van reisorganisatie ANVR vreest dat het steeds moeilijker wordt om op vakantie te gaan. “Je ziet dat alle landen om ons heen in een stuiptrekking schieten. Net als met de Delta, gaan landen beperkingen opwerpen met quarantaine eisen of boostervaccinaties die verplicht worden. Je moet straks wel door heel veel hoepels heen springen, wil je op vakantie kunnen.”

Gedragen
Volgens Oostdam moeten we zo snel mogelijk af van inreisverboden zoals die nu vanuit Zuid-Afrika gelden. “Het zet geen zoden aan de dijk en je richt er veel schade mee aan. Daarnaast moeten we zo snel mogelijk de boostercampagne intensiveren, want daar zijn we gewoon te laat mee begonnen.” De boosterprik gaat volgens Oostdam ook veel problemen opleveren bij het reizen. “Mensen die op wintersport willen, kunnen straks niet, omdat ze geen boosterprik hebben gehad.” Toch is het volgens Oostdam het belangrijkste dat we ons gedragen. “We zijn er al reissector bij gebaat dat onze cijfers zo snel mogelijk dalen en dat lukt volgens mij alleen maar als we ons gaan gedragen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de omikronvariant terug.

Vergelijkbare artikelen