PVV-Kamerlid Fleur Agema: “Blijf uit elkaars ademscirkel!”

Experts en politici waren het er over eens: nooit meer een lockdown. Bijna niemand had erop gerekend dat we hier na bijna twee jaar coronacrisis weer zouden belanden, maar die keiharde maatregel hangt vanavond op de coronapersconferentie toch weer boven ons hoofd. Hoe krijgen we het virus er op de lange termijn onder? Bij Op1 bespreken we het laatste nieuws met politiek verslaggevers Joost Vullings en Thomas van Groningen, PVV-kamerlid Fleur Agema en met arts maatschappij & gezondheid Anja Schreijer.

Het kabinet kwam vrijdag met nieuwe maatregelen. “We begrijpen dat het kabinet doet wat het OMT heeft geadviseerd”, vertelt Thomas van Groningen. En dat was niet zonder slag of stoot. “We horen dat er onvrede is bij het OMT.” Volgens OMT-lid Anja Schreijer moesten er flinke maatregelen komen. “Dit is de klap die de contacten omlaag moet brengen. We hebben ook gezegd: ‘Als je nog lager wil, moet je meer doen!’”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Nieuwe maatregelen
Vanaf zondag gelden de nieuwe maatregelen. Volgens PVV-Kamerlid Fleur Agema is beeldvorming nu het belangrijkst. “We stormen op code zwart af. We moeten zeggen: ‘Blijf uit elkaars ademscirkel!’ Ik heb vrienden met obese op het hart gedrukt: ‘Spreek met niemand af!’ Dat is zoveel duidelijker dan twee ministers die allemaal regels staan af te kondigen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Nieuwe corona-variant
“Het probleem is dat deze variant zich meer verspreid en we verder niet veel weten” Arts Hugo Tempelman bestudeert vanuit Zuid-Afrika de nieuwe corona-variant. Vanuit dit Afrikaanse land geldt nu een inreisverbod. “In plaats van dat we gesteund worden, wordt Zuid-Afrika keihard afgestraft.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De GGD verwacht 85 coronabesmettingen op vluchten uit Zuid-Afrika. Kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning: “Dan moet je ze snel in quarantaine zetten en in de gaten houden.” Anja Schreijer schrikt van het aantal. “Ik zou ze allemaal in quarantaine plaatsen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Fleur Agema, Joost Vullings, Thomas van Groningen en Anja Schreijer terug.

Vergelijkbare artikelen