Peter Plasman: “De kroongetuige wil maar één ding: poen”

Vier bewakers van de EBI in Vught moesten onlangs onderduiken nadat Ridouan Taghi op zoek zou zijn geweest naar hun adresgegevens voor een gewelddadige ontsnappingspoging uit de zwaarbeveiligde gevangenis. Is onze rechtsstaat nog wel opgewassen tegen deze verharding van zware criminelen? De kroongetuige is een noodzakelijk kwaad in deze strijd, vindt hoofdofficier van Justitie John Lucas van het landelijk parket. Hij gaat in debat met strafrechtadvocaat Peter Plasman.

Middelen
Hoofdofficier van Justitie John Lucas over het optreden tegen de georganiseerde misdaad: “We kunnen niet wijken tegen deze vorm van geweld. Er is geen andere manier om hier tegen op te treden, dan alle middelen te gebruiken die we hebben en door te zoeken naar nog meer middelen die we kunnen inzetten.” Peter Plasman: “Ik ben daar heel somber over. Als we dit te lijf willen gaan, moet je zorgen dat je rechtsstaat goed in orde is. Het is somber om te zeggen, maar het begint bij de opsporing. Hoe dat in elkaar zit, is gewoon uitermate triest.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kroongetuige
De kroongetuige is een noodzakelijk kwaad in de strijd tegen georganiseerde misdaad, vindt hoofdofficier van Justitie John Lucas. “Ik denk dat het een heel belangrijk element is en dat het erbij hoort. Strafrechtadvocaat Peter Plasman is het niet met hem eens: “We hebben in de rechtstaat aangetoond dat er totaal niet transparant kan worden gewerkt met de kroontgetuige. De kroongetuige wil maar één ding: poen. Die interesseert het helemaal niks wat voor label daarop wordt geplakt. Het zijn geen kleine vissen meer.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen