Ab Osterhaus over het OMT-advies: “Ik mis de regie”

Het OMT lijkt verdeeld, maar adviseert toch dat het onderwijs open kan blijven en de horeca en niet-essentiële winkels straks om 17 uur moeten sluiten. Politiek verslaggever voor WNL Marieke Smits over de verdeeldheid binnen het OMT en de onmogelijke keuze voor het kabinet. Viroloog Ab Osterhaus denkt dat de voorgestelde maatregelen onvoldoende zijn en bespreekt dat vanavond met oncoloog Lukas Stalpers, die vindt dat we het virus anders moeten benaderen. En hoe erg is de schade voor ondernemend Nederland als deze maatregelen daadwerkelijk worden doorgevoerd? Voorzitter van MKB Nederland Jacco Vonhof en horecaondernemer Letty Wuijts bespreken het bij Op1.

Lastig
Zoals verwacht lekte afgelopen donderdag wederom het OMT-advies uit. Er was veel verdeeldheid binnen het OMT en dat zorgt er volgens Marieke Smits voor dat het voor de politiek lastig is om hier hun beleid op te bepalen. “Het is best ingewikkeld voor het kabinet, ook omdat ze de pijn willen verdelen. Er ligt nu een OMT-advies, waarvan sommige mensen zeggen dat het eigenlijk wel mee valt. Mensen verwachtten een volledige lockdown, dus wat dat betreft valt het mee.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Geen regie
Viroloog Ab Osterhaus houdt zijn hart vast. Volgens hem is het advies eigenlijk een soort ‘lappendeken’. “Wat er bijvoorbeeld ontbreekt is het testen. Dat kunnen we veel uitgebreider doen. Ook zegt het niks over vaccineren. Er zijn vaccins beschikbaar voor kinderen en je zou de klassen gewoon open kunnen houden als je die kinderen zou vaccineren. Er zijn een heleboel maatregelen die genomen kunnen worden, maar dat gebeurd niet. Ik mis de regie. Waar gaan we nu met zijn allen naartoe.”

Duidelijke strategie
Osterhaus kan niet begrijpen dat het beleid zo warrig is. Volgens hem moeten we duidelijk één kant op gaan. “Het is versoepelen en terugdraaien. Het hele pakket komt me heel erg warrig over en wat ik eigenlijk zou willen zien, is gewoon een hele duidelijke strategie: dit gaan we doen en zo pakken we het aan. Je ziet in landen waar dat gebeurt, dat het veel beter gaat dan hier.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Eerder dicht
Hoe erg is de schade voor ondernemend Nederland als deze maatregelen daadwerkelijk worden doorgevoerd? Voorzitter van hetMKB Nederland Jacco Vonhof is het eens met Ab Osterhaus en vindt het beleid onduidelijk. “Het zorgt bij ondernemers voor ongelofelijk veel onzekerheid en angst. Ga mij nou eens uitleggen waarom de winkels een uur eerder dicht moeten? Iedereen wil kerstinkopen doen, als je die winkels eerder dicht doet, gaan er toch meer mensen in een kortere tijd die winkels in of heb ik dat fout? Ik zie de ratio niet.”

Horeca
Ook de horeca zal om vijf uur ’s middags de deuren moeten sluiten. Volgens Jacco Vonhof een onmogelijke situatie.” Vijf uur dicht is praktisch niet open voor de horeca. Die beginnen om vijf uur geld te verdienen. Wat moeten ze doen voor vijf uur? De stoep vegen of de tap gaan schoonmaken?”

Compensatie
De voorzitter van het MKB hoopt iniedergeval dat er goede compensatie komt. “Ik zie beweging in de Kamer is ik heb goede hoop, maar voor de ondernemers is het belangrijk om één ding zeker te weten: dat de overheid zijn bokje staat als die vraagt om de deur dicht te doen. Het beleid is ook daar weinig duidelijk. Je zou moeten begrijpen dat als je nieuwe maatregelen aankondigd, je ondernemers ook vertelt waar ze aan toe zijn. Dat hebben ze deze keer gelaten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over het OMT-advies terug.

 

Vergelijkbare artikelen