Ernst Kuipers: “Je moet onconventionele maatregelen treffen als het gaat om het vrijmaken van bedden”

We gaan het niet redden met mondkapjes en 1,5 m. Woensdag was een spoedoverleg van het OMT en vrijdag – een week eerder dan gepland – is er alweer een persconferentie van Rutte en De Jonge waar ze nieuwe strengere maatregelen zullen aankondigen. Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en politiek verslaggever Joost Vullings bespraken de laatste ontwikkelingen.

Ernst Kuipers over de actuele situatie in de ziekenhuizen: “We zien in de ziekenhuizen nog geen enkele afvlakking. Zo’n tempo hebben we in de hele afgelopen winter één keer gehad. De komende dagen zullen we vrijwel zeker uitkomen boven de hoogste niveaus van afgelopen winter en dan is het tempo van de stijging er nog steeds niet uit.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Planbare zorg afzeggen
“Dialysecentra zijn overbelast omdat er nu opnieuw niertransplantaties afgezegd moeten worden. Mensen blijven dus langer in dialysebehandeling. Er zit echt een limiet aan de capaciteit omdat dat ook intensieve behandelingen zijn”, aldus Ernst Kuipers.

Welke maatregelen zijn er volgens Kuipers nu nodig? “Er is nu echt een ombuiging in de trend van besmettingen nodig. De tijd van een mondkapje en anderhalve meter afstand houden benadrukken, die hebben we gehad. Dat werkt niet meer. Bij zo’n ombuiging in het aantal besmettingen zien we daarna tenminste nog een week een stijging in het aantal ziekenhuisopnames.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Alle ziekenhuizen gaan een groot deel van hun planbare zorg afzeggen. Kuipers: “Wij kunnen nog een acute patiënt opvangen, maar bepaalde operaties moeten wel uitgesteld worden. Je moet onconventionele maatregelen treffen als het gaat om het vrijmaken van bedden, los van het opschalen van capaciteit.”

Kijk hier het hele gesprek met Ernst Kuipers en Joost Vullings terug. 

Vergelijkbare artikelen