Saskia Belleman: “Relschoppende jongeren roepen dat ze de politie stenen gaan laten koppen”

De rellen afgelopen weekend in veel steden hadden minimaal één ding gemeen: een aanzienlijk deel bestaat uit relschoppende jongeren, waarvan een aanzienlijk deel minderjarig is. De Roosendaalse rapper Yousef Kaddouri kent een aantal van hen persoonlijk en vertelt bij Op1 hoe het zo uit de hand kon lopen. Rechtbankverslaggever voor De Telegraaf Saskia Belleman zag jonge relschoppers in de rechtbank voorbijkomen en schetst een beeld van wat ze te wachten staat. 

Beleid
Yousef Kaddouri, in Roosendaal beter bekend als rapper YSF, kent een aantal van de jongeren die afgelopen weekend aan het rellen zijn geweest. Hij spreekt ze op straat en volgens hem maken ze zich vooral druk om het coronabeleid. “Ik spreek ze regelmatig. Ik sprak ze net nog en dan gaat het vooral over het beleid van de regering.”

Stenen koppen
Rechtbankverslaggever Saskia Belleman ziet voornamelijk de jongeren van net boven de 18 in de verdachtenbank belanden. Ze ziet daar veel opgekropte frustratie en woede over de samenleving, maar ze ziet ook dat jongeren worden opgejut. “Mensen in hun omgeving plaatsen op social media oproepen die aanzetten tot geweld. Ze roepen dat ze politieagenten weer even stenen gaan laten koppen.” Belleman ziet dat steeds meer demonstraties worden gekaapt door demonstraten. “Het begint met een demonstratie tegen coronamaatregelen. Dat mag, je moet van opvattingen blijk kunnen geven, maar vervolgens wordt dat gekaapt door relschoppers die op een vreselijk gewelddadige manier tekeer gaan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over relschoppende jongeren terug. 

 

Vergelijkbare artikelen