Rozemarijn van Bruchem-Visser en Ingrid Wolf over de situatie in de ziekenhuizen

Met de voortdurende stroom van coronabesmettingen en ziekenhuisopnames is de reguliere zorg opnieuw flink de dupe. De Haagse ziekenhuisbestuurder Ingrid Wolf staat sinds vandaag weer in crisisstand. Rozemarijn van Bruchem-Visser van het Erasmus MC weet hoe het er in het code zwart-scenario aan toe gaat. Welke keuzes worden er dan gemaakt, wie wordt er behandeld en wie niet? 

Afschalen
De situatie in de ziekenhuizen wordt met de dag nijpender. Door de enorme toestroom van coronapatiënten neemt de druk op de zorg toe en moet er steeds meer worden afgeschaald op de reguliere zorg. Volgens ziekenhuisbestuurder Ingrid Wolf zitten we inmiddels in code grijs. “Alleen wat binnen zes weken geopereerd moet worden, bijvoorbeeld situaties met kanker, opereren we zoveel mogelijk nog, maar ik vrees dat we ook daar de komende weken verder in zullen moeten afschalen.”

Code grijs
Het probleem zit hem volgens Wolf met name in het tekort aan IC-bedden. “Grote operaties, waarna patiënten een nachtje op de IC moeten blijven, kunnen we straks niet meer doen. De IC ligt namelijk vol met covid-patiënten.” Betekent dat ook dat we binnenkort code zwart ingaan? Wolf: “We leven monteel echt in code grijs, want we leveren al andere zorg dan dat we normaal zouden leveren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Ruimte maken
Ingrid Wolf is niet de enige de waarschuwd voor code zwart. Bijvoorbeeld Diederik Gommers roept ook al even dat dat scenario eraan zit te komen, al valt dat volgens Rozemarijn van Bruchem-Visser van het Erasmus MC op dit moment nog mee. “Dat is gelukkig nu nog geen realiteit. Dat houdt in dat we nu op een punt zijn waarop het heel erg krap is in de zorg, te krap. De getallen laten zien dat er veel patiënten in het ziekenhuis liggen, maar tegelijkertijd proberen we al die patiënten nog te bedienen. Daar zit dus nog ruimte in. Zodra je verder gaat afschalen, creeër je natuurlijk ruimte.”

Rek
Volgens Van Bruchem-Visser zit er dus nog redelijk wat rek in, maar wordt er al tegen extreem moeilijke situaties aangelopen. “We willen de reguliere zorg natuurlijk niet afschalen, dus dat is het moeilijke punt waar we zitten.” Omdat veel verschillende mensen andere uitspraken doen over een scenario, waarin we mogelijk naar code zwart gaan, heerst er veel onduidelijkheid. Wat staat ons nou echt te wachten? Van Bruchem-Visser: “Code zwart wil niemand. Het feit dat we daar weer over aan het nadenken zijn, maakt duidelijk dat we er alles aan moeten doen om daar niet te komen. De uitspraken van Diederik Gommers zijn meer een grote waarschuwing, dat we er misschien wel naar toe gaan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de situatie in de ziekenhuizen terug.

Vergelijkbare artikelen