Robbert Dijkgraaf: “De wetenschap heeft ons tijdens corona niet teleurgesteld”

Het zijn geen gemakkelijke jaren voor de wetenschap. Waar wetenschap voorheen automatisch werd gekoppeld aan vooruitgang en verbetering, zijn wetenschappers tegenwoordig steeds meer bezig met onderwerpen die onze persoonlijke levenssfeer raken. Bijvoorbeeld als het gaat over corona, klimaat en stikstof. Directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton, Robbert Dijkgraaf, vertelt bij Op1 over de rol van wetenschap in onzekere tijden.

Respect voor de wetenschap
De gehele coronacrisis zorgt bij een groot aantal mensen voor verwarring en er wordt zelfs wantrouwens gecreërd. Toch is wetenschapper Robbert Dijkgraaf niet bang dat het vertrouwen in de wetenschap hieronder lijdt. “Ik denk absoluut dat het respect voor de wetenschap groter is geworden. Er lopen heel veel mensen met een vaccin rond en die zijn daar denk ik heel erg blij mee. Als dat vaccin er niet was, had ons leven er totaal anders uitgezien.

Niet teleurgesteld
Volgens de wetenschapper laat het virus in ieder geval zien dat we behoorlijk afhankelijk zijn van de wetenschap. Dijkgraaf: “De wetenschap heeft ons ook niet teleurgesteld. Het virus heeft ons met al zijn mutaties wel teleurgesteld, de politiek heeft ons soms ook teleurgesteld en het mensenlijk gedrag is ook niet altijd goed geweest.” Tot slot wil Dijkgraaf nog een compliment geven aan zijn collega’s. “Al die mensen die jaren geleden begonnen zijn met het ontwikkelen van methodes, waardoor je nu gewoon een prikje kan krijgen, daar kan je alleen maar respect voor hebben.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Robbert Dijkgraaf terug.

Vergelijkbare artikelen