Agressie-expert Caroline Koetsenruijter: “Blijkbaar heeft onze maatschappij agressie lang niet erg gevonden”

In veel steden ging het afgelopen weekend helemaal mis doordat relschoppers flink huishielden. Hoe kon dat gebeuren? Maandagavond bespraken politiebondvoorzitter Gerrit van de Kamp, agent Koen Simmers, voorzitter ambulancevereniging Jan Hoefnagel,  agressie-expert Caroline Koetsenruijter en eigenaar van een geterroriseerde lunchroom in Rotterdam Corine Wiedouw de gevolgen van een onrustig en gewelddadig weekend.

Hoe kijkt de politie terug op de hevige rellen vrijdagavond in Rotterdam? Volgens voorzitter van politiebond ACP Gerrit van de Kamp vergen gebeurtenissen zoals vrijdag enorm veel capaciteit. “De ME wordt gevuld met collega’s die normaal de ‘platte petten’ zijn. De rest van het land trekken we dus leeg met politieagenten, om de Mobiele Eenheid op te kunnen laten treden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Infiltreren
Volgens bestuurder van politiebond NPB Koen Simmers is het lastig om te infiltreren bij groepen relschoppers. “Het is heel moeilijk omdat het allemaal digitaal afspeelt. Heel vaak gaat dat goed en we kunnen ook heel veel voorkomen, maar in Rotterdam is het nu wel uit de hand gelopen.”

Toch is het moeilijk voorspelbaar wie er precies meedoen aan de rellen. Koen Simmers zag dit vrijdagavond ook weer. “Bij het terugkijken van de beelden zie ik een meisje van 15 jaar uit de bioscoop lopen, die gewoon meedoet. Zij pakt een steen en gooit ‘m tegen een politieauto. Iedereen deed ineens mee.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Ambulancepersoneel
Ook keert het geweld tegen de bemanning van ambulances. Voorzitter van de Ambulancevereniging Jan Hoefnagel is het spuugzat. “Wij ervaren in de ambulancezorg ook de verharding in de maatschappij. De grote incidenten zien we terug in de media, maar er zijn ook zoveel kleine incidenten. Van kleine woordwisselingen tot familie die zorg eisen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Agressie
Agressie-expert Caroline Koetsenruijter zegt dat al voor de coronapandemie zichtbaar was dat de agressiecijfers flink stegen. “Blijkbaar heeft onze maatschappij agressie lang niet erg gevonden. Ik vind dat het veiligheidsbeleid flink verwaarloosd is. Wij moeten agressie niet normaal gaan vinden. Drie miljoen mensen krijgen met agressie te maken, dat is een getal waarvan je stijl achterover slaat.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over het gewelddadige weekend terug. 

Vergelijkbare artikelen