Rosanne Hertzberger: “Ik maak mij zorgen om de groeiende inperking van de bewegingsvrijheid van ongevaccineerden”

De besmettingscijfers breken records, de GGD loopt tegen de maximale testcapaciteit aan en ondertussen debatteert de Tweede Kamer over het coronabeleid. Een meerderheid voor de kabinetsplannen lijkt er nog niet te zijn. Voor het zogenaamde 2G beleid, toegang voor Genezen en volledig Gevaccineerden is er wel een meerderheid onder de Nederlanders. Welke maatregelen zijn nu echt verstandig?

Viroloog Ab Osterhaus is voor de invoering van de 2G-maatregel. “Als je mensen die alleen maar getest zijn bij elkaar brengt met gevaccineerde mensen, dan zijn zij nog optimaal gevoelig voor het virus. De mensen die gevaccineerd zijn kunnen het virus ook uitscheiden, weliswaar in beperkte mate. Ik denk dat je niet moet zeggen dat je mensen gaat verbieden om naar plekken met veel personen te komen, maar dat je moet zeggen: ‘Als je gevaccineerd bent, ben je welkom.”‘

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Inperking bewegingsvrijheid
Microbioloog Rosanne Hertzberger ziet de 2G-maatregel niet zitten. “Als je wil voorkomen dat de geteste mensen besmet worden omdat zij zo ontzettend ziek kunnen worden, daarmee accepteer je dat je een hoog aantal besmettingen houdt. Veel gevaccineerde zullen dan elkaar het virus doorgeven.”

Het wordt volgens Rosanne Hertzberger steeds lastiger voor mensen die niet gevaccineerd zijn, om mee te blijven doen aan de samenleving. “Ik maak mij heel erg zorgen om de groeiende inperking van de bewegingsvrijheid van ongevaccineerden. Het gaat met 2G weer een stapje verder.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Lockdown
Viroloog Ab Osterhaus schetste gisteravond een beeld als het 2G-beleid niet doorgaat. “We zien de getallen overal oplopen. Als we het niet doen dan lopen we tegen een echte lockdown aan. Dan gaat alles weer dicht. Als je kan zeggen: we laten alleen gevaccineerden toe, dan is dat een veel positievere benadering. We dwingen mensen niet, maar we geven mensen geen toestemming om overal naartoe te gaan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Joost Vullings, Rosanne Hertzberger en Ab Osterhaus terug. 

Vergelijkbare artikelen