Bestuursvoorzitter van het UMC Margriet Schneider: “De hele keten loopt vast en de druk is gigantisch”

Op1 kwam maandag met een speciale uitzending vanuit het UMC Utrecht. Dit Utrechtse academische ziekenhuis moet alle zeilen bijzetten om de stroom coronapatiënten op te vangen. De reguliere zorg wordt op dit moment afgeschaald. Andere afdelingen zijn gevraagd bij te springen in de zorg voor coronapatiënten. In rap tempo worden afdelingen ingericht, speciaal voor Covid-zorg.

De gevolgen voor het ziekenhuis, haar personeel en de zorg voor overige patiënten zijn ingrijpend en dat was voor Op1 de reden om de talkshowtafel voor één dag te verplaatsen naar het ziekenhuis. Te gast zijn onder andere de aan dit ziekenhuis verbonden viroloog Anne Wensing, arts-microbioloog Marc Bonten en kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning.

Zware werkdruk
Maar eerst spreken we met de hoofdpersonen zelf. Diederik van Dijk is hoofd van de IC in het UMC Utrecht en merkt dat iedereen op de afdeling het loodzwaar heeft. “Op dit moment hebben we één leeg bed en dat is een ongekende luxe. Meestal hebben we teveel patiënten, dus dit is dagen geleden.” Ondanks de zware werkdruk, proberen Van Dijk en zijn team de goede moed er in te houden. “We proberen te blijven lachen en hebben af en toe nog wel leuk met elkaar, maar er zijn echt individuele teamleden die op omvallen staan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

 

Niet meer wachten
De bestuursvoorzitter van het UMC, Margriet Schneider, vertelt welke praktische gevolgen de Covid-zorg binnen haar ziekenhuis heeft. Ze ligt nachten wakker van de situatie die op dit moment in haar ziekenhuis speelt. “Om meedere redenen: ten eerste de covid patiënten, maar ook al die patiënten die we in de afgelopen twee jaar niet hebben kunnen behandelen. Mensen komen bij ons als ze nergens anders meer terecht kunnen. Die mensen moeten gigantisch lang wachten, maar die mensen kunnen niet meer wachten. Dat is ook de reden dat de IC plaats moet houden voor al die patiënten die we moeten zien nu.”

Nijpende situatie
Volgens de bestuursvoorzitter wordt de situatie in haar ziekenhuis alsmaar nijpender en nijpender. “De besmettingen blijven maar toenemen. “Mensen worden ziek en bellen de huisarts. Maar die kan niet komen, omdat de huisartsen onderbemand zijn. De thuiszorg en de wijkzorg hebben allemaal hetzelfde probleem. In de verzorgings- en verplegingstehuizen loopt het volledig spaak, waardoor wij daar geen personen meer naar door kunnen verwijzen. De hele keten loopt vast en de druk is gigantisch.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Spijt
Sceptici zien dat er ook steeds meer gevaccineerden op de intensive care terecht komten. Zijn de vaccins wel zo goed als we denken? Anne Wensing begrijpt niks van de sceptici. “Ik zie iedere dag hoeveel minder levens er verloren gaan, omdat we deze vaccins nu hebben. Ik vind het heel moeilijk te volgens. Bovendien zien we hier nu ook mensen die echt spijt hebben dat ze niet gevaccineerd zijn. Die zouden wel een vaccin genomen hebben als ze dit alles eerder hadden geweten.”

Informatievoorziening
Volgens Wensing zitten we met de informatievoorziening die we nu hebben nog niet aan de goede kant. “Er is nog steeds een groep mensen die informatie haalt uit bronnen die echt niet op waarheid berusten. Die mensen zou je met extra informatievoorziening misschien nog over kunnen halen. Mensen die denken dat je groen wordt van het vaccin kan je misschien niet overtuigen, maar mensen die bijvoorbeeld al aandoeningen hebben en daardoor twijfelen, kan je op deze manier misschien over de streep trekken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

2G-beleid
In de Tweede Kamer ligt sinds afgelopen week ook het 2G-beleid op tafel. In dat geval mag je alleen nog naar binnen in bijvoorbeeld de kroeg, als je gevaccineerd bent of genezen bent van corona. OMT-lid Marc Bonten denkt dat je doormiddels van dit beleid de samenleving stapje voor stapje weer kan openen. ““De wetenschap is eigenlijk boerenverstand. Je kan niet voorkomen dat mensen elkaar besmetten. Hoe maak je dat risico kleiner? Door vaccineren wordt die kans veel kleiner”

Uitvoerbaarheid
Maar is zo’n 2G-beleid ook daadwerkelijk uit te voeren? Marc Bonten: “Je hebt de theorie en de praktische uitvoerbaarheid en dat is het allermoeilijkste. We kunnen we zeggen dat het zo moet, maar dan is het de vraag of het ook daadwerklijk uitgevoerd kan worden. De vraag is wanneer je het anders weer open wil gooien zonder controles, wetende dat de versprijding van dit virus ongelofelijk snel gaat.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier de hele uitzending vanuit het UMC Utrecht terug.

Vergelijkbare artikelen