Rob Savelberg over de situatie aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland: “Deze mensen zijn de inzet van een geopolitiek conflict”

De spanningen lopen steeds verder op aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland, waar de situatie voor duizenden migranten met de dag verslechtert. Correspondent Rob Savelberg komt rechtstreeks uit het gebied en schoof donderdagavond aan met VVD-Tweede Kamerlid Peter Valstar, die bezorgd is over de toestroom van deze migranten naar Nederland.

Correspondent Rob Savelberg was dagenlang getuige van mensonterende toestanden aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland. “Deze mensen zijn gewoon de inzet van een geopolitiek conflict. De mensen daar weten niet helemaal waar ze aan toe zijn. Er zit ook een grote handel achter, mensen moeten daar een borg van drieduizend euro betalen aan de Wit-Russen, die ze niet terugkrijgen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Europese asielbeleid
Poetin en Loekasjenko lijken bewust bezig met het creëren van een nieuwe asielstroom naar Europa. VVD-kamerlid Peter Valstar maakt zich zorgen. “Het zijn verschrikkelijke beelden. We zien kinderen die tussen de ordetropen van de Polen en de Wit-Russen staan. We kunnen vanuit hier makkelijk oordelen, maar we hebben geen idee hoe het daar is aan de grond en dan moet de winter nog komen.”

“Het grootste probleem is het Europese asielbeleid. Deze mensen horen daar niet te staan. We hebben dit eerder gezien met de boten die de oversteek op de Middellandse Zee probeerden te maken”, aldus Kamerlid Peter Valstar. Wat wil hij hieraan doen? “Er zijn al verschillende sancties getroffen tegen Wit-Rusland, al is Loekasjenko daar nog niet helemaal vatbaar voor. Er komt ook nog een nieuw sanctiepakket aan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Rob Savelberg & Peter Valstar terug. 

Vergelijkbare artikelen