Joost Vullings over het OMT-advies: “Het wordt heftig of het wordt heftiger”

De besmettingen blijven maar stijgen terwijl de boosterprikken nog steeds niet zijn gezet. Het OMT adviseerde woensdag het kabinet over nieuwe coronamaatregelen. Hoe ingrijpend gaan die worden? En zijn we bereid om ons gedrag nogmaals ingrijpend aan te passen? Dit bespreken we bij Op1 met OMT-lid Károly Illy, PvdA-Kamerlid Attje Kuiken, journalist Wouke van Scherrenburg, politiek commentator Joost Vullings en hoogleraar gezondheidscommunicatie Bas van den Putte.

Heftige maatregelen
Woensdag kreeg het kabinet nieuwe advies van het OMT over nieuwe maatregelen, want daar komen we niet meer onderuit, weet Joost Vullings. “Er is een heftig gesprek geweest over heftige maatregelen.” Volgens Vullings hoeven we geen rekening te houden met kleine dingen als een uitbereiding van de mondkapjesplicht of her en der een QR-code. “Of we krijgen voor een korte periode een lockdown, in wat voor vorm dan ook, of wat langduriger ook rotmaatregelen. Het wordt heftig of het wordt heftiger, althans dat is het advies aan het kabinet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Communicatiebeleid
Er is veel kritiek op het communicatiebeleid van het kabinet. Wordt iedereen wel bereikt met een perconferentie? Bas van den Putte: “Daar maak ik me geen zorgen over. Via programma’s als deze of de media in het algemeen, raakt iedereen wel op de hoogte van de hoofdlijen.” Volgens de hoogleraar ligt het probeel vooral na afloop van de persconferenties. “Daarna wordt veel te weinig gecommuniceerd. Ze hebben daar de meest fantastische spotjes voor gemaakt, maar die worden veel te weing uitgezonden.” Van den Putte baalt er dan ook van dat er weer nieuwe maatregelen zijn. “Als ze ons ervan hadden overtuigd dat we ons aan alle maatregelen moesten houden, hadden we hier nu ook niet gezeten.”

Fouten
Wouke van Scherrenburg sluit zich aan bij die woorden. “Het waren niet de jongeren en de burgers die de maatregelen afschaften. Ik herinner me de persconferenties waarin Mark Rutte en Hugo de Jonge blij vertelde dat we weer los konden.” Volgens Van Scherrenburg kan je de burgers er dan ook niet op aanspreken dat ze zich niet aan de maatregelen houden. “Eerst wordt vertelt dat de 1.5 meter weg is en dat alles weer mag en nu moet iedereen weer terug in het hok. Is dat communicatie? Ja dat is foute communicatie.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Overtuigen
Presentatrice Elles de Bruin heeft lange tijd niet haar bijna 95-jarige vader kunnen bezoeken. Kan van iedereen verwacht worden nu weer het gedrag te veranderen? En is dat niet veel te moeilijk? Hoogleraar gezondheidscommunicatie Bas van den Putte: “Iedereen moet weer opnieuw overtuigd worden. Sommige mensen zien het nut niet er niet meer van in, maar het is vooral heel vervelend. Er zit een groot verschil tussen wat mensen belangrijk vinden en wat mensen daadwerkelijk ook doen. Dan is het echt van belang dat er hele goede communicatie is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over nieuwe maatregelen terug.

 

Vergelijkbare artikelen