Ziekenhuisdirecteur David Jongen: “Het water staat ons aan de lippen”

De ziekenhuizen in Limburg raken er in rap tempo vol en kunnen de stroom coronapatiënten niet meer aan. Ziekenhuisdirecteur van het Heerlense Zuyderland ziekenhuis David Jongen luidt nu de noodklok: op deze manier dreigt een zorginfarct. In een brief aan Hugo de Jonge vraagt hij om aanvullende maatregelen. Hans Zaaijer deed een bijzondere ontdekking over het AstraZeneca-vaccin. Zij schoven dinsdagavond samen met hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss en politiek verslaggever Thomas van Groningen aan bij Op1.

Directeur van het Zuyderland-ziekenhuis David Jongen zegt dat het water bij hen weer aan de lippen staat. “Afgelopen weekend ging het niet meer: we hadden crisisoverleg met geëmotioneerde doktoren en verpleegkundigen. We hebben toen veertig procent van de reguliere zorg af moeten zeggen. Daarmee hebben we opnieuw mensen die voor een nieuwe heup of knie komen moeten afbellen. Dat terwijl we nog duizenden achterstanden uit de eerste golf hebben.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Extra maatregelen
Microbioloog Andreas Voss denkt dat we niet meer onder extra maatregelen uit kunnen komen. “We staan nu echt op een tijdstip dat we besluiten moeten nemen. Ik denk dat we het laatje met maatregelen die we nog kennen van eerdere coronagolven weer open moeten trekken. Ik ben bang dat alleen vertrouwen op het verstand van de mensen te weinig is.”

Is het verstandig om net als Oostenrijk naar een 2G-systeem te gaan? Andreas Voss: “Ik weet dat 2G werkt, maar als we 2G de enige maatregel in de maatschappij zou zijn, dan heb je nog steeds roulatie van het virus. Dan heb je wel veel minder opnames in de ziekenhuizen, toch is het probleem: je sluit wel echt mensen uit.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Antistoffen
De afgelopen periode onderzocht bloedbankonderzoeker Hans Zaaijer hoeveel antistoffen tegen corona verschillende groepen bloeddonoren in hun bloed hebben. Hij ontdekte dat bij de groep 60 tot 65-jarigen een grote dip te zien is in het aantal antistoffen tegen corona. “Dat is precies het groepje dat via de huisarts het AstraZeneca-vaccin heeft gekregen.”

Hans Zaaijer: “Ik vermoed dat het AstraZeneca-vaccin minder hoge antistoffen geeft dan andere vaccins. Het lijkt erop dat dit vaccin wat minder goede antistoffen afgeeft.” Het aantal antistoffen tegen corona daalt vrij snel volgens Zaaijer: “We zien dat per zo’n zes weken het aantal antistoffen halveert. Dat zien we heel duidelijk dalen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met David Jongen, Thomas van Groningen, Andreas Voss & Hans Zaaijer terug.

Vergelijkbare artikelen